President Donald Trump kunngjorde mandag at USA har inngått en ny handelsavtale med Mexico, og at det snart blir samtaler med Canada om en ny regional frihandelsavtale.
– Det er fortsatt uklart om Canada vil slutte seg til avtalen, men landet vil bli med på videre samtaler i dag. Alle detaljer virker ikke å være helt klare ennå, men avtalen skal i store trekk være relativt lik den eksisterende, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en morgenrapport.
Den nye avtalen inneholder blant annet et krav om at 75 prosent, mot tidligere 62,5 prosent, av innsatsvarene i Mexicos bileksport til USA skal komme fra Nord-Amerika og at 40–45 prosent av lønnstagerne i sektoren skal tjene minimum 16 dollar per time.
– USAs mål med dette er trolig å sikre mest mulig produksjon i USA og hindre at større deler av industrien flytter til Mexico der lønningene er lavere. Sånn sett virker denne avtalen mindre vanskelig å spise for Canada enn for Mexico. Om dette er «a big day for trade», slik Trump formulerte det, er for tidlig å si. Det er ikke gitt at dette vil gi økt handel mellom de to landene i og med at deler av avtalen trolig bidrar til å heve kostnadsnivået i sektoren, påpeker Strøm Fjære.
«Lite forsonende i tonen»
DNB Markets mener likevel at avtalen støtter opp under deres syn om at en global handelskrig unngås.
– Avtalen peker mot at Trump ønsker å knytte sine tradisjonelle allierte nærmere, mens tollsatsene mot Kina bygges videre opp. Sånn sett reduseres risikoen for en global handelskrig, skriver Fjære i DNB Markets.
– Når det er sagt, Trump er fortsatt lite forsonende i tonen mot Canada og USA har heller ikke forpliktet seg til å fjerne toll på stål og aluminium fra Mexico og Canada, legger hun til.
Andre økonomer er skeptiske til at dette betyr avspenning i handelskonflikten mellom USA og Kina.
– Denne avtalen varsler neppe en mer fornuftig holdning til frihandel, og det er sikrere å anta at USA har kjempetn gjennom avtalen på rent styrkegrunnlag, sier økonomene Robert Carnell og Prakash Sakpal i ING Asia Pacific til CNBC, ifølge TDN Direkt.
De legger også til at avtalen ikke løser noe i Asia, og faktisk styrker USAs evne til å sette hard mot hardt i forhandlinger med Kina.
Nordea Markets påpeker i sin morgenrapport tirsdag at det ikke er noe som tyder at det blir noe lettere å få til en avtale med Canada.
– Så dette kan være kroken på døren for Nafta. Det er heller ingen fremgang i forhandlingene med Kina, skriver Lars Mouland i meglerhuset.
Positive markeder
Avtalen har skapt god stemning i verdens aksjemarkeder, der blant annet indeksene S&P og Nasdaq steg til nye rekordnivåer mandag. Også i Asia åpnet det med bred børsoppgang tirsdag. De største asiatiske børsene har i løpet av tirsdagens handel falt noe tilbake.
– Markedene reagerte svært positivt på nyheten som kan ha fjernet en underliggende usikkerhet rundt hvorvidt det nære handelssamarbeidet mellom USA og sine naboland, ville bli skrotet fullstendig. Det gjenstår fortsatt å få til en avtale med Canada, men kanadiske dollar steg på nyheten sammen med pesoen.
– Samtidig som både europeiske og amerikanske aksjer gikk sterkt, steg den amerikanske tiårige statsobligasjonsrenten med tre til fire basispunkter i en klassisk «risk-on bevegelse», skriver seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken i en morgenrapport.
«Står overfor en opptrapping»
Han mener det fortsatt gjenstår å se om dette var første steg på veien mot færre trusler fra USA om økt proteksjonisme.
– Forrige ukes samtaler mellom Kina og USA endte uten særlig fremskritt, og med mindre samtalene raskt blir mer fruktbare, står vi overfor en opptrapping av konflikten mellom de to landene, skriver Grangård.
Forhandlere fra USA og Mexico har i flere uker arbeidet med å revidere den nesten 25 år gamle frihandelsavtalen Nafta, mens Canada fortsatt venter på å bli inkludert i forhandlingene. Ifølge Mexicos president Enrique Peña Nieto er det mulig at de tre landene blir enige om en ny frihandelsavtale allerede denne uken, skriver NTB.
Trump har imidlertid sagt at det er mulig at USA vil inngå en separat avtale med Canada.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.