Donald J. Trump brukte liten tid på oljepolitikk i sin lange innvielsestale fredag. Men like etter talen hans publiserte nettsiden til Det hvite hus et Trumps energiplan, kalt «An America First Energy Plan» – en energiplan som setter USA først. 

USAs president Donald J. Trump avbildet under innvielsseremonien fredag. I bakgrunnen er hans kone Melania Trump og hans datter Ivanka Trump (t.v.). 
USAs president Donald J. Trump avbildet under innvielsseremonien fredag. I bakgrunnen er hans kone Melania Trump og hans datter Ivanka Trump (t.v.).  (Foto: ALEX WONG/AFP/NTB scanpix)

I planen trekkes det blant annet frem at Trump ønsker å gjøre USA energiuavhengig, særlig fra det Midtøsten-dominerte oljekartellet Opec, fjerne reguleringer i energibransjen og satse på å skape jobber i kullindustrien.

«Bingo»

Planen omfatter også at bruken av uutnyttede skiferressurser til en verdi på 50.000 milliarder dollar skal brukes til å bygge opp amerikansk infrastruktur. 

– Det er umulig å si hvor mye det er verdt. Det finnes offentlige anslag på hvor store reserver som kan ligge i USA, men det er jo umulig å vite hva slags pris man får for disse ressursene, og da blir tallet litt bingo, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til DN etter Trump-talen fredag. 

Oljeprisene er ofte ustabile og vanskelige å forutse. Siden bunnen i 2016 har oljeprisen omtrent doblet seg frem til i dag.

Lave priser

Saltvedt tolker Trumps energiplan som at han ønsker å øke amerikansk olje- og gassproduksjon så mye som mulig, og at det kan påvirke Norge negativt. 

– Konklusjonen er vel uansett at vi må belage oss på lavere olje- og gasspriser på sikt, sier Saltvedt og viser til at lavere energipriser for amerikanske selskaper, som Trump ønsker å få til, vil gjøre energiintensive selskaper mer konkurransedyktige internasjonalt. Det vil gjøre at de amerikanske selskapene som for eksempel opererer innenfor produksjon av metaller, mineraler og kjemikalier vil få konkurransefortrinn overfor sine norske konkurrenter. 

Hun mener for øvrig at Trumps plan er «fryktelig motstridende», blant annet ved at den har som mål å fjerne skatter og reguleringer, som koster penger, samtidig som den skal tjene nok penger på energiproduksjon til å betale for skoler, veier og annen infrastruktur. 

– Han vil også at USA skal produsere mer energi, men sier ikke noe om eksport, sier Saltvedt, som mener usikkerheten for oljemarkedene med Trump som president er stor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.