Et utkast til handelsforhandlingene mellom USA og Mexico, som avisen Wall Street Journal (betalingsmur) har fått tilgang til, viser at administrasjonen til USAs president Donald Trump vil be om en langt mindre radikal reforhandling med landet enn presidenten tidligere har gitt uttrykk for.

Canadas statsminister Justin Trudeau (t.v.)  og USAs president Donald Trump etter en felles pressekonferanse i Det hvite hus etter et møte mellom de to i februar. 
Canadas statsminister Justin Trudeau (t.v.)  og USAs president Donald Trump etter en felles pressekonferanse i Det hvite hus etter et møte mellom de to i februar.  (Foto: CARLOS BARRIA/Reuters/NTB Scanpix)

Utkastet er fra Trump-administrasjonens handelskontor, det såkalte «U.S. Trade representative's office», og skal ha sirkulert blant kongressmedlemmer i USA. Det viser at Trump-administrasjonen kun vil søke å oppnå «beskjedne endringer» i avtalen.

Forslaget er ikke endelig, og kan revideres før forhandlingene settes i gang. Det gir likevel en god pekepinn på hva Trump-administrasjonen ønsker fra forhandlingene.  

Omtalt som tidenes dårligste

Trump har tidligere kalt frihandelsavtalen Nafta «tidenes verste handelsavtale», og ment at den har ført til at «millioner av jobber» og «en rekke selskaper» har forsvunnet fra USA.

Canada er også med i frihandelsavtalen, men Trump signaliserte ikke at han ønsker store endringer overfor landet da han møtte den kanadiske statsministeren Justin Trudeau forrige måned.

Under et valgkampstevne i Florida i fjor høst sa Donald Trump følgende om Nafta-avtalen:

– Det har aldri vært en så dårlig avtale som Nafta. Den er en enveiskjørt motorvei ut av landet for jobbene våre og pengene våre. Vi skal reforhandle den svært raskt.

I utkastet nevnes det både at handelsunderskuddet med Mexico må reduseres og viktigheten av å produsere så mye som mulig i USA, men det fremmes ingen konkrete forslag til hvordan dette skal gjøres.

I tillegg til at Nafta-reforhandlingen nå kan virke å bli langt mindre radikal enn mange Trump-tilhengere ønsker har presidenten ikke levert en ny helsereform og gått tilbake på noen av valgkampløftene sine, som hvordan Mexico skal betale for muren, hans løfter om å ikke ansette politiske innsidere og lobbyister, og å rettsforfølge tidligere utenriksminister og presidentkandidat Hillary Clinton. 

Det har ført til at hans popularitet har falt til rekordlave nivåer. 

Kaldt Mexico-forhold

Det ligger heller ikke mye godvilje mot Trump blant meksikanere. 

Krangelen mellom Trump og Mexicos president Enrique Peña Nieto har ført til at forholdet mellom de to landene er sterkt forverret de siste månedene. 

USAs president har lovet å bygge en mur mellom USA og Mexico. Hans offentlige kritikk av Mexico førte til at et møte med Mexicos president Enrique Peña Nieto ble avlyst tidligere i år – og forholdet mellom de to landene nærmer seg det kjøligste nivået på mange år.

Flere historikere avisen New York Times snakket med har snakket med sier at forholdet mellom de to landene ikke har vært verre siden 1920-tallet, da USAs daværende president Calvin Coolidge truet med å invadere Mexico på grunn av landets tette bånd til det kommunistiske Sovjetunionen.

Det var Trumps kritikk av Mexico som la grunnlaget for hans inntog i politikken. Et og et halvt år etter at han kalte meksikanske innvandrere til USA «voldtektsmenn», «kriminelle» og «narkotikasmuglere» vant han presidentvalget – og hans kritikk av nabolandet i sør har ikke avtatt siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå har Storbritannia satt i gang brexit
EUs president Donald Tusk har mottatt brevet fra statsminister Theresa May der Storbritannia formelt erklærer at landet har til intensjon å forlate EU. I parlamentet offentliggjorde statsministeren at utmeldingsprosessen er i gang.
00:39
Publisert: