Fredag denne uken bestemte president Donald Trump seg for å gjeninnføre en del av restriksjonene mot nabolandet Cuba, som Barack Obama opphevet da han satt i Det hvite hus. 

Flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har poengtert at endringene kan forverre situasjonen i landet, skriver Reuters. Men reverseringen, som blant annet hindrer amerikanere i å reise til Cuba, var varslet i god til før Trump inntok det ovale kontoret.

Det politiske nettstedet Politifact har laget en oversikt som viser hvor stor andel av løftene president Trump har holdt.

Siden han tiltrådte i januar, har i underkant av åtte prosent av den lovte politikken blitt vedtatt. Tre prosent av løftene er brutt, mens rundt 18 prosent er blitt stanset.

36 prosent er under utarbeidelse og 35 prosent er ikke blitt vurdert ennå.

I oversikten fremgår det at Trump har inngått kompromiss om cirka én prosent av endringene han tidligere har lovet.

President Donald Trump serverte mange politiske løfter under valgkampen i 2016.
President Donald Trump serverte mange politiske løfter under valgkampen i 2016. (Foto: Mandel Ngan/AFP/NTB Scanpix)

- Dette er et godt eksempel på at det er lettere å drive valgkamp enn å regjere. Trump er en kandidat som lovet veldig mye, han skulle ta med seg businesserfaringen sin og gjøre det «vanlige» politikere ikke har klart, sier statsviter Åge Tågvold Flaten.

Han er redaktør for nettstedet NorskPolitikk.no og forfatter av boken «Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp». Flaten mener Trump i utgangspunktet burde ha fått gjennomslag for mer av sin politikk enn han foreløpig har klart.

- Republikanerne har flertall i begge kamrene i Kongressen. Sånn sett skulle man tro at han kunne ha fått gjennomført mye, sier han.

Det viktigste gjenstår

Det var særlig to løfter Trump gjentok og gjentok - til stor applaus, under valgkampen: Helsereformen Obamacare, som han lovet å erstatte med «noe bedre» og muren som skulle bygges på grensen til Mexico - på mexicanernes regning.

 - Han kan ikke vise til resultater for noen av dem. Med muren har det ikke skjedd noe ennå, her har det vært mye frem og tilbake om finansieringen. Det er eksempel på et løfte som er lett for folket å forstå, men som er vanskelig å gjennomføre, sier Flaten.

Prosessen med en ny helsereform har kommet noe lengre. I mai stemte Representantenes hus over å oppheve Obamacare, hvor det ble vedtatt å skrote deler av den. Senatet arbeider nå med sin versjon av forslaget til ny lov.

Statsviter Åge Tågvold Flaten er redaktør for nettstedet NorskPolitikk.no.
Statsviter Åge Tågvold Flaten er redaktør for nettstedet NorskPolitikk.no. (Foto: Privat)

- I Senatet er det satt noen deadliner før 4. juli, deriblant for helsereformen. Men jeg kan vanskelig se at de skal rekke å gjøre noe før sommeren, sier Flaten. 

Inntil Kongressens to kamre er blitt enige om en ny helselov gjelder den som ble vedtatt under forrige president, Barack Obama.

Forsinket skattereform

Under valgkampen gikk Trump også høyt ut og lovet kraftige kutt og endringer i skattepolitikken. 

Finansmarkedene sendte de amerikanske børsene opp til nye rekordnivåer i flere uker etter presidentvalget, men optimismen har falt i takt med at reformen lar vente på seg. Nyhetstjenesten Bloomberg skriver at sannsynligheten for at Trump nå får gjennomslag for den nye skattereformen har sunket betraktelig siden han ble innsatt i januar.

Resultatet kan bli skattelettelser og ikke noen stor skatterform som opprinnelig lovet fra presidenten, ifølge nettstedet.

Manglende politisk fokus

En del av årsaken til at Trump ikke har fått gjennomslag for flere av sine viktigste løfter, mener Flaten skyldes at Det hvite hus har vært opptatt av andre saker .

- Russland-etterforskningen, Trump-etterforskningen - alle disse høringene er eksempler på hvorfor det er vanskelig å samle hele partiet bak lovforslagene hans, sier han.

Denne uken ble det også kjent at Trumps svigersønn og politiske rådgiver, Jared Kushner, også etterforskes i forbindelse med anklagene om Russlands påvirkning av presidentvalget i fjor.

Ifølge Trump selv, er han den amerikanske presidenten som har oppnådd mest i løpet av sin foreløpige korte tid i sjefsstolen på det ovale kontoret. Det er ironisk, mener Flaten.

- Tiden går fort, og Trump-administrasjonen har sagt at de skal få til mye, men ser foreløpig ut til å møte en vegg i Kongressen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: