President Donald Trump fremstilte seg selv i valgkampen for fire år siden som «kongen av gjeld». Trump skrøt av at han gjennom gjeld er blitt søkkrik, og at ingen kan mer om gjeld enn ham.

Men Trump har nektet å si noe om hvor mye gjeld han har, og han nekter hardnakket å legge frem ligningsattestene sine, tross løftene om å gjøre det.

Økonomimagasinet Forbes har dykket ned i Trumps finanser og funnet ut at presidenten er eksponert med en gjeld på minst én milliard dollar – 9,4 milliarder kroner. Det dreier seg om gjeld på vel et dusin bygninger, hoteller og golfbaner.

Trump bekreftet i hovedsak denne uken opplysningene fra avisen The New York Times om at han skylder vel 400 millioner dollar. Men gjelden skal altså være mye høyere, ifølge Forbes.

The New York Times har fått tilgang til Trumps omstridte selvangivelser, som han har nektet å vise frem, og der går det frem at Trump ti av de siste 15 årene heller ikke har betalt inntektsskatt.

I et intervju på tv-kanalen NBC torsdag kveld bagatelliserte Trump gjelden, som han beskrev som «peanuts» i forhold til verdien av hans eiendommer og andre midler.

President Donald Trump var aktiv på telefonen da helikopteret Marine One landet utenfor Det hvite hus fredag kveld, etter et valgkampmøte i Macon, Georgia.
President Donald Trump var aktiv på telefonen da helikopteret Marine One landet utenfor Det hvite hus fredag kveld, etter et valgkampmøte i Macon, Georgia. (Foto: Patrick Semansky/AP/NTB)

Hvem er kreditorene?

Dokumentasjonen Forbes legger frem bekrefter tidligere opplysninger om at Deutsche Bank er tungt inne som långiver til Trump. Amerikanske Ladder Capital, som spesialiserer seg på lån til eiendom og eiendomsutvikling har også lånt penger til Trump.

Men det er ukjent hvem som har lånt Trump 285 millioner dollar til bygningen 1290 Avenue of the Americas på Manhattan i New York, med forfall i november 2022. Trump eier 30 prosent av bygningen, noe som kan være forklaringen på at den ikke er oppgitt på den økonomiske erklæringen presidenten årlig må legge frem for det føderale etikkrådet. 285 millioner dollar er Trumps andel av gjelden.

Det er også ukjent hvem som har lånt Trump 162 millioner dollar til en skyskraper på 555 California Street i San Francisco.

Rykter har gått i årevis om at Trump skal ha lånt penger fra russiske, kinesiske eller andre utenlandske banker, noe som potensielt kan brukes som en brekkstang for å kompromittere presidenten.

I tv-intervjuet torsdag nektet Trump å fortelle hvem han skylder penger, men han avviste ikke at han skylder penger til utenlandske kreditorer.

Spesielt nå som eiendomsbransjen sliter, og det er krise for reiselivet med hoteller og golfklubber, blør også Trump-familien penger. Trump har fått mye kritikk for å bruke egne hoteller og golfklubber til offisielle og semioffisielle evenementer, men dette kompenserer ikke for koronabråstoppen for hotellbransjen og reiselivet.

Mener Trump er milliardær

Forbes slår fast at selv om gjelden er mye større enn tidligere antatt, er president Trump langt fra blakk.

Magasinet, som årlig produserer velrenommerte lister over rikingers verdier, har regnet seg frem til at Trump har verdier for 3,66 milliarder dollar. Forbes mener Trumps nettoformue er på rundt 2,5 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.