– De nasjonale meningsmålingene er misvisende. De målingene som betyr noe er på delstatsnivå, og nærmere bestemt i vippestatene, sier Jennifer Leigh Bailey, USA-ekspert, amerikaner og professor i statsvitenskap ved NTNU.

Hun sier det er helt åpent hvem som vinner ved presidentvalget 3. november, Donald Trump eller Joe Biden.

Jennifer Leigh Bailey, professor ved NTNU.
Jennifer Leigh Bailey, professor ved NTNU. (Foto: Therese Lee Støver)

Tallene taler for Trump

Donald Trump vant presidentvalget i 2016 med nesten tre millioner færre stemmer enn Hillary Clinton, tilsvarende nesten to prosentpoeng færre stemmer.

Så selv om Biden gjør det best på de nasjonale meningsmålingene, er ingenting avgjort ennå. De fleste ekspertene regner med at Biden må ha fire-fem prosent større oppslutning enn Trump nasjonalt for å være sikker på seier.

På Realclear Politics' siste sameoversikt over ulike meningsmålingsinstitutter får Biden 4,5 prosentpoeng høyere oppslutning enn Trump.

– Årsaken til dette er valgsystemet som gir mye større uttelling for små stater, noe som er til Trumps fordel, sier Bailey.

Hun mener bettingselskapene og de som vedder på presidentvalget har fått med seg dette poenget, og derfor holder Trump som relativt klar favoritt til å vinne i november.

Realclear Politics fører også statistikk over bettingselskapenes odds, og den siste måneden har Trump tatt en klar ledelse. Biden hadde en kort periode en syltynn ledelse, men nå gir bettingselskapene odds som tilsvarer at Trump har en ledelse på 9,2 prosentpoeng over Biden.

– De som vedder har åpenbart sett på vippestatene, og der står Trump ganske sterkt, sier Bailey.

Trump har for eksempel en knapp ledelse på Biden i Nord-Carolina, mens Bidens forsprang i tunge og viktige vippestater som Florida og Wisconsin bare er på rundt tre prosentpoeng. I Pennsylvania har Biden en solid ledelse på 6,5 prosent.

Splittelse og desperasjon

Bailey forklarer at man ofte ser at presidenten får et midlertidig oppsving på meningsmålingene under nasjonale kriser som krig, eller i dette tilfellet koronaviruset.

– Vi har nok sett på enkelte målinger at oppslutningen om Trump har gått litt opp, men denne effekten har vært svært moderat. Det vi ser på målingene er at USA er en dypt splittet nasjon, og at denne splittelsen bare er blitt større med koronakrisen, sier Bailey.

Kampen om gjenåpning av økonomien er et eksempel på denne splittelsen. Trump og republikanerne vil nærmest for enhver pris åpne opp, mens demokratene er skeptiske og støtter seg på smitteverneksperter.

Bailey sier fraværet av en velferdsstat og ingen sparepenger gjør at millioner av amerikanere ikke har noe annet valg enn å jobbe. Selv om en ny måling fra The Washington Post-Ipsos viser at et flertall av amerikanerne er redde for at dette kan utsette familien for smitte.

– Trump spiller på mørke krefter som frykt og desperasjon for å åpne økonomien, sier Bailey.

Hun mener Trump bruker en lignende taktikk med utpressing mot delstatene, der han sier at guvernører og ordførere ikke gjør som han vil ikke vil få økonomisk støtte fra føderale myndigheter.

– Fornuften har forsvunnet. USA preges av frykt, splid og sinne, på begge sider politisk, sier Bailey.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.