Rasende demonstranter var i helgen i fyr og flamme utenfor Det hvite hus i Washington. De protesterer mot forslag om å forby mange typer e-sigaretter, spesielt de med smak som typisk er av frukt og lignende.

Demonstrantene fremhever blant annet at e-sigaretter er langt mindre skadelig enn normale sigaretter, og får støtte for dette i forskningen. De som støtter forbud peker på en økning blant unge brukere.

Det har vært noen enkeltstående dødsfall i USA som enkelte mener er knyttet til såkalt «damping» eller «vaping», noe som har fått enkelte, spesielt blant republikanerne, til å snakke om forbud og sterke begrensninger. Mest aktuelt er å redusere nikotininnholdet og forby fruktsmaker som mango, eller fantasismaker som «unicorn poop», som man mener er spesielt attraktive for ungdommen.

Demonstrantene nyter en blås utenfor Det hvite hus.
Demonstrantene nyter en blås utenfor Det hvite hus. (Foto: Jose Luis Magana / AFP / NTB Scanpix)

Stemmesug

«Damperne» har nå organisert seg i kampen mot forbudslinjen på lokalt, delstatlig og føderalt nivå. De får selvsagt støtte fra den stadig støtte næringen av produsenter og selgere av utstyr til «vaping».

NBC er blant amerikanske medier som nå opplyser at de planlagte innskrenkningene kan få store politiske følger, faktisk helt til topps. De påpeker at e-sigarettbrukere faktisk kan vippe presidentvalget neste år i delstater der det er jevnt mellom republikanerne og demokratene, som i Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvania og Florida.

Vapingaktivistene hevder at opptil 80 prosent av e-sigarettforkjemperne lar enkeltsaker bestemme deres valg. I Florida vant for eksempel Trump med knapt 113.000 stemmer i 2016, mens det er rundt 900.000 brukere av e-sigaretter i delstaten.

Alt i 2016 takket republikaneren Ron Johnson e-sigarettbrukerne for seieren i senatsvalget i Wisconsin. Han hevder dødsfallene som har vært har kommet i kombinasjon med THC, det psykoaktive i marihuana, eller med andre medikamenter, og han oppfordrer nå til å lytte til vitenskapen.

Johnson oppfordrer nå Trump til å gå bort fra forbudslinjen, og en Twitter-melding mandag kan tyde på at presidenten nå har fått litt å tenke på.

I utgangspunktet er det flere med sympati for republikanerne enn demokratene blant e-sigarettbrukere, 43 mot 35 prosent, noe som gjør at republikanerne har flere å miste. «Vapere» er også mer tilbøyelige enn den generelle befolkningen til å stemme på tredjekandidater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.