Budsjettforslaget til USAs president Donald Trump går på en smell, skriver Bloomberg.

USAs president Donald Trump vakte stor oppsikt da han foreslo et budsjett som skulle kutte 54 milliarder dollar fra forskjellige departementer og etater, eksempelvis utenriksdepartementet og det nasjonale helseinstituttet.

Republikanerne i Kongressen har nå foreslått et budsjett for regnskapsåret 2018, som kutter fem milliarder dollar totalt om man ser bort fra pengebruk på forsvar. Medlemmene av «Grand old party» vil øke forsvarsbudsjettet med 72 milliarder dollar, noe som er 18 mer enn det Trump ønsket. Trump forsvarte de mange kuttene med at forsvaret skulle styrkes.

Budsjettet inneholder også et forslag om å kutte 203 milliarder dollar fra statlige programmer for å skaffe midler til skattereform. «Dokumentet er i bunn og grunn en GOP-ønskeliste», skriver CNN.

Trump-forslaget møtte umiddelbart stor motstand. Senator Bob Corker fortalte til utenriksminister Rex Tillerson at det ville være «totalt bortkastet tid» å gå gjennom forslaget om å kutte 30 prosent av budsjettet til utenriksdepartementet, ifølge Bloomberg.

Over 1000 milliarder

Den nye budsjettet foreslår at 1132 milliarder dollar blir brukt for å holde regjeringen i gang fra starten av regnskapsåret 1. oktober. Budsjettkomiteen i Representantenes hus planlegger en avstemning om budsjettet på onsdag, mens resten av Huset skal stemme neste uke.

Budsjettet inneholder to andre saker som er svært viktige for republikanerne:

  • Skattereform.
  • Kutt i velferdsprogram.

Det vil være mulig for republikanerne å få gjennom begge forslagene uten demokratiske stemmer, ettersom republikanerne kontrollerer både Senatet og Kongressen.

Det er imidlertid ikke sikkert at de får gjennomslag for det, skriver CNN. Mange republikanere etterlyser nemlig enda større kutt.

«Bøyer seg for virkeligheten»

Steve Ellis, et medlem av organisasjonen «Skattebetalere for sunn fornuft», sier til Bloomberg at republikanerne rett og slett er realistiske.

– De bøyer seg for virkeligheten, sier han, og mener at det ville vært vanskelig å få gjennomslag for Trumps forslag.

Noen velgere mener også at republikanernes mildere kutt, viser at de ikke styrer på samme måte som de hevder i kampanjene sine. Det sier Dan Holler i den konservative gruppen Heritage Action til Bloomberg.

Angriper åpenhetslov og Medicaid

Mye av den politiske debatten i USA har i det siste handlet om Trumps helsereform, såkalt «Trumpcare». Velferdsprogrammet Medicaid ble i reformen kuttet, men det ble tirsdag klart at den ikke får nok stemmer i Senatet. Også gjennom budsjettet ønsker republikanerne å fjerne Medicaid-støtte.

Flere republikanske kjepphester blir angrepet i budsjettet. Deler av Dodd-Frank-loven kan bli fjernet gjennom budsjettet til republikanerne. Dodd-Frank var en del av reformene som kom etter finanskrisen i 2010. Den er til for å få mer innsyn, åpenhet og regulering i finansbransjen. Presidenten og mange republikanere er kjente motstandere av loven.

På noen områder er det likheter mellom forslaget til Trump og partifellene. Blant annet vil begge åpne for boring i Arctic National Wildlife Refuge, et viltreservat i Alaska.

Det republikanske budsjettet forventer en vekst for landets bruttonasjonalprodukt på 2,6 prosent hvert år i det neste tiåret. Det uavhengige budsjettkontoret til Kongressen mener på den annen side at det vil bli 1,9 prosent vekst. (Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: