President Donald Trumps mantra om at konflikt, kaos og uforutsigbarhet er bra, utfordres nå av markedene.
– Dette er kanskje noe som fungerer i eiendomsmarkedet på Manhattan. Men det fungerer ikke i internasjonal politikk, der forutsigbarhet har vært USAs styrke, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.
Toll koster dyrt
Markedene har reagert med avsky på straffetollen på stål og aluminium som Trump kunngjorde sist uke. Enda verre ble det da Trumps nærmeste økonomiske rådgiver, Wall Street-veteranen Gary Cohn, sent tirsdag sa opp jobben, og umiddelbart sendte børsene i rødt.
Børsfallet fortsatte da markedene i USA åpnet onsdag.
– Cohns avgang gir mer makt til proteksjonistene i Trumps Hvite hus. Cohn var der en av få eksperter på økonomisk politikk som skjønner detaljene og nyansene i internasjonal handelspolitikk og økonomisk strategi, sier Brian Klaas, USA-ekspert og forsker ved London School of Economics and Political Science.
Amerikansk næringsliv har advart mot økte kostnader og dyrere varer, og en global handelskrig kan gi mange tapere.
Utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis har advart mot straffetollen og viser til at dette svekker USAs nasjonale sikkerhet fordi den hovedsakelig rammer USAs allierte.
Økonomiprofessor Antonio Ortiz-Mena i Washington beskriver Cohn som en «motvekt» mot ledende krefter i Det hvite hus.
– Hovedspenningen nå knytter seg til hvem som skal erstatte Cohn, og om vedkommende kan ha en lignende motkraft. Hvis ikke blir det enda vanskeligere å stå imot amerikansk proteksjonisme, noe som skader både USAs handelspartnere og USA selv, sier Ortiz-Mena, som er direktør ved tenketanken Albright Stonebridge Group.
Langvarig maktkamp
Cohns avgang kommer etter en langvarig dragkamp i Det hvite hus og administrasjonen mellom de såkalte globalistene og proteksjonistene.
Handelsrådgiver Peter Navarro er i likhet med Trump nærmest besatt av handelsbalansen, mens Cohn mener frihandel er bra for USA.
The Washington Post beskriver hvordan Cohn lenge klarte å stagge Navarro og Trump, inntil skattereformen var på plass like før jul.
Da John Kelly kom inn som stabssjef i Det hvite hus sist sommer stengte han tilgangen til presidenten, og Navarro måtte i teorien gå via Cohn og Kelly for å få snakke med Trump. Navarro fikk også et kontor langt unna presidentens ovale kontor.
Men Navarro beskrives som en meget tålmodig mann. I begynnelsen av februar brøt skandalen rundt rådgiver Rob Porter ut, og beskyldt for kvinnemishandling gikk Porter av. Saken svekket Kelly, og tok også mye av hans tid.
Navarro benyttet da sjansen til møter med presidenten som var hemmelige for den øvrige staben, og da Trump kunngjorde straffetollen sist uke kom det som et sjokk på Cohn og andre i administrasjonen.
Cohn har den siste uken gjort en rekke forsøk på å snu Trump, og da han ikke lyktes tok han konsekvensen og gikk av.
Startet med kjøleskap
Onsdag forsøkte handelsminister Wilbur Ross å roe stemningen.
– Vi forsøker ikke å sette verden i flammer, sa Ross til CNBC, og antyder noe fleksibilitet i tollsatsene overfor Canada og Mexico.
Finansminister Steven Mnuchin og svigersønn og spesialrådgiver Jared Kushner, samt USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer, skal også være skeptisk til Trumps proteksjonisme. Men ifølge amerikanske medier tør eller vil de ikke gå imot presidenten.
Det betyr at utenriksminister Rex Tillerson, Nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og forsvarsminister James Mattis er de eneste igjen i kretsen rundt Trump som i ulik grad og av ulik grunn er imot proteksjonisme. De siste ukene har da også ryktene gått høyt i Washington om at de to førstnevnte er på vei ut.
I Kongressen er saken en helt annen, der nærmest hele Det republikanske partiet er imot Trumps proteksjonisme.
– Det blir en meget interessant fight fremover mellom Trumps Hvite hus og det republikanske etablissementet i Kongressen, sier Melby.
Svingdørspolitikk
En undersøkelse fra Brookings Institution i Washington viser en turnover på 40 prosent i toppstillingene i Trump-administrasjonen, et tall uten sidestykke sammenlignet med tidligere presidenter.
Brian Klaas er klar på at dette svekker USAs interesser og innflytelse i verden.
– Cohns avgang gir nok et innsyn i et kaotisk og dysfunksjonelt Hvite hus. Dette er et kaotisk presidentskap, og det blir sannsynligvis verre før det blir bedre, sier Klaas.
Tvil om jusen
Trump begrunner straffetollen på stål og aluminium med «nasjonale sikkerhetsinteresser». Arne Melchior, seniorforsker ved Nupi og ekspert på internasjonal handelspolitikk, sier dette åpenbart er for å kunne anvende unntaksbestemmelser i handelsreglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
– Dette er svært uvanlig og en usedvanlig tynn begrunnelse, sier Melchior.
Det samme mener åpenbart Mark Short, sjefjurist i Det hvite hus. Ifølge The Washington Post advarte han Trump om at dette kan slå tilbake mot USA, uten hell.
Melchior frykter dette kan uthule og på sikt utradere det globale frihandelsregimet som nennsomt er bygget opp over flere tiår. Et system som består av regler, tvisteløsningsmekanismer og sanksjoner ved regelbrudd.
– Det er et system som i hovedsak fungerer, selv om noen av og til forsøker seg på juks. Det er også det eneste systemet vi har, sier Melchior.(Vilkår)