Situasjonen i Syria eskalerer. USA holder Russland og Syrias president Bashar al-Assad ansvarlig for det kjemiske angrepet i landet.

Det hvite hus opplyste onsdag at alle alternativer nå ligger på bordet. Samtidig har USAs president Donald Trump en rekke andre kriser på gang:

  • USA rykker stadig nærmere en handelskrig med Kina etter å ha gått inn for straffetoll på kinesiske varer i tillegg til toll på stål og aluminium til USA. Kina har svart med varsel om gjengjeldelsestiltak.
  • Kontoret til Trumps egen advokat ble raidet av det føderale politiet FBI tidligere i uken. Razziaen er ikke direkte relatert til spesialetterforsker Robert Muellers undersøkelse av Trump-valgkampanjen, ifølge New York Times.
  • Både representanter fra republikanerne og demokratene vil fjerne en av Trumps favoritt-etatssjefer, sjefen for miljøvernetaten Scott Pruitt. Han har blant annet fått kritikk for å ha leid en leilighet av kona til en energilobbyist.

– Nesten alt han gjør virker impulsivt, sier Virginia Sapiro, professor i statsvitenskap ved Boston University, til DN om presidenten og hans måte å håndtere saker på.

Den tidligere FBI-sjefen James Comey snakker ut om Trump til helgen i et intervju med ABC News.
Den tidligere FBI-sjefen James Comey snakker ut om Trump til helgen i et intervju med ABC News. (Foto: Andrew Harrer/Bloomberg)

Lite han kan gjøre

På søndag skal FBI-sjefen Trump sparket, James Comey, snakke ut om presidenten i et intervju med ABC News. Det har allerede kommet frem at han i intervjuet sammenligner presidenten med en mafiaboss.

John Peterson er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Edinburgh.

Han viser til at handelskonflikten med Kina startet etter at republikanerne gikk på valgnederlag i distrikter man trodde var trygge i Alabama og Pennsylvania.

– Trump falt tilbake til sine proteksjonistiske instinkter og kom med tariffer på stål og aluminium. Vi må håpe at han ikke handler impulsivt mot Syria og at kanaler blir brukt for å forsikre at det ikke blir russiske tap, sier Peterson.

Virginia Sapiro, professor i statsvitenskap ved Boston University.
Virginia Sapiro, professor i statsvitenskap ved Boston University. (Foto: Michael Forster Rothbart)

Det er lite Trump kan gjøre med de andre pågående sakene, påpeker Peterson.

Spesialetterforsker Robert Muellers undersøkelse kan kun stoppes ved å sparke ham, handelspolitikken mot Kina er i hovedsak håndtert av topprådgiveren Peter Navarro og Scott Pruitt er en Trump-favoritt som han kan beskytte.

– Den ekte krisen er Syria, og jeg vil anta at han er avhengig av den nye sikkerhetsrådgiveren John Bolton, sier Peterson.

Han beskriver Bolton som en av de mest militante i administrasjonen til tidligere president George W. Bush.

Ikke de beste omstendigheter

Trump har siden han lanserte sin kampanje for å bli president vekket stor oppsikt.

Kontroversielle Twitter-meldinger med kraftige og raske angrep på politiske fiender og en rekke utskiftninger blant topprådgiverne har fått mye oppmerksomhet.

– Det er en underliggende kontinuitet over tid når det gjelder verdiene han har og velger å handle etter: Amerika først, minske staten, alltid vær på offensiven og alltid true, sier Sapiro.

Basert på hans uttalelser i offentligheten, tror Sapiro at de mange krisene påvirker presidenten.

– Han pleier å endre mening og handle lunefullt uten råd under de beste omstendigheter. Dette er ikke de beste omstendigheter, sier professoren.

Det er ikke noe nytt at amerikanske presidenter er involvert i mange viktige saker på en gang.

Men Trump skiller seg ut fra sine forgjengere, ifølge Matthew Mokhefi-Ashton, foreleser i internasjonal politikk ved Nottingham Trent University.

– Han er kjent for å nekte å sitte gjennom lange briefinger, sier Mokhefi-Ashton, og forklarer at presidenten dermed kan gå glipp av viktig informasjon.(Vilkår)

Marc Zuckerberg ville ikke avsløre privat informasjon
Mark Zuckerberg ble presset på privat informasjon i en utspørring i Senatet i den amerikanske Kongressen, etter avsløringer om at Cambridge Analytics har brukt informasjon fra millioner av Facebook-kontoer i den amerikanske valgkampen.
00:39
Publisert: