– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sier Trump til nyhetskanalen Fox søndag, da han nok en gang forsvarte sin kontroversielle telefonsamtale med Taiwans leder, Tsai Ing-wen nylig.

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av “ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel, sier Trump.

Kinesiske Global Times advarer Donald Trump mot å droppe “ett Kina»-politikken og skriver at det kan føre til at Beijing vil støtte fiender av USA.

– «Ett-Kina»-politikken er ikke åpen for forhandling, skriver Global Times på lederplass mandag. USAs kommende president blir beskyldt for å være like uvitende om diplomati som et barn. 

- Hjelper ikke oss

Trump anklager Kina for ikke å samarbeide med USA om håndtering av sin valuta, Nord-Korea og deres kjernefysiske våpen og den spente situasjonen i Sør-Kinahavet, der han sier Kina bygger en massiv festning. Han mener at Kina kunne tatt tak i situasjonen i Nord-Korea.

– De hjelper oss ikke i det hele tatt, sier Trump.

Ifølge Trump ble han varslet et par timer før Taiwans president ringte ham, ikke uker eller enda lenger, som det har vært spekulert i. Han sier det ville vært respektløst å ikke besvare samtalen fra Tsai da hun ringte for å gratulere ham med presidentvalget.

– Det var en veldig fin, kort samtale. Og hvorfor skal en annen stat kunne si at jeg ikke skulle motta samtalen, spør Trump. 

I den kinesiskspråklige kommentaren blir det gjort klart at hvis USA åpenlyst støtter Taiwans uavhengighet og selger våpen til øya, vil Kina kunne støtte krefter som er fiendtlig innstilt overfor USA.

– Hvorfor skulle ikke vi kunne støtte dem offentlig, eller i all hemmelighet selge dem våpen, spørres det i lederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.