USAs president Donald Trump legger ned begge sine ekspertråd bestående av næringslivstopper. En hel rekke av medlemmene har trukket seg fra rådene som følge av presidentens uttalelser i etterkant av de voldelige demonstrasjonene i Charlottesville.

«I stedet for å legge press på næringslivsfolkene i The Manufacturing Council og i Strategy & Policy Forum, så avslutter jeg begge. Takk til dere alle!», skrev Trump i en melding på Twitter onsdag ettermiddag.

Da var begge de to ekspertrådene allerede i ferd med å gå fullstendig i oppløsning. Ifølge New York Times hadde medlemmene i strategirådet besluttet å oppløse det på egenhånd etter at de snakket sammen på en telefonkonferanse tidligere på dagen. 

Omtrent samtidig kom det meldinger om at ytterligere to av medlemmene i industrirådet hadde trukket seg, etter at fem andre medlemmer hadde sagt takk for seg tidligere denne uken.

Topplederflukten skyldes uttalelser som Trump har kommet med etter den høyreradikale demonstrasjonen i Charlottesville i delstaten Virginia i helgen.

Kraftig kritikk

Trump har fått kraftig kritikk for håndteringen av hendelsene i Charlottesville. Nasjonalister og nynazister samlet seg til demonstrasjoner i byen lørdag. Under en motdemonstrasjon ble en kvinne kjørt ned og drept og 19 personer ble skadet da en bil kjørte inn i folkemengden.

Da Trump senere på kvelden snakket om hendelsen, klandret han «mange sider». Først mandag kveld gikk han offentlig ut og tok avstand fra spesifikke grupperinger, som Ku Klux Klan, nynazister og «white supremacists», som deltok i demonstrasjonene lørdag.

Under en pressekonferanse i Trump Tower i New York tirsdag gikk han imidlertid tilbake til å klandre «begge sider» for opptøyene. 

Toppleder-flukt

Mandag denne uken trakk tre av medlemmene seg fra rådet som består av industriledere, «manufacturing council», i protest mot presidentens håndtering av hendelsene: 

  • Brian Krzanich, som er toppsjef i prosessorprodusenten Intel
  • Kevin Plank, som er toppsjef i sportsutstyrsprodusenten Under Armour, 
  • Kenneth Frazier, toppsjef i legemiddelgiganten Merck,

Onsdag er det blitt kjent at ytterligere to av næringslivstoppene trekker seg fra rådet:

  • Inge Thulin, toppsjef i verktøys- og kontorrekvisitaprodusenten 3M
  • Denise Morrison, toppsjef i matvareprodusenten Campbell Soups

Tidligere i år trakk Tesla-sjef Elon Musk og Disney-sjef Bob Iger seg fra strategi- og politikkrådet, det andre av de to rådene. De to sa takk for seg etter at Trump gikk ut og sa at han ville trekke USA ut av Parisavtalen.

Tidligere Uber-sjef Travis Kalanick sluttet i strategirådet allerede i februar, etter at Trump forsøkte å innføre innreiseforbudet gjennom en presidentordre.(Vilkår)