Det skriver avisa Washington Post.Søksmålet blir fremmet av de øverste justismyndighetene i delstaten Maryland og hovedstadsregionen Washington DC.

Anklagene dreier seg blant annet om at myndighetene i andre land i praksis har gitt Trump penger eller andre fordeler. Bakgrunnen er at Trump har beholdt kontrollen over forretningsimperiet sitt etter at han ble president.

Populært hotell

Trump lovet i januar at sønnene hans skulle overta styringen av forretningsimperiet for å unngå interessekonflikter. Men Trump blir fortsatt jevnlig informert om hvordan det går med selskapet. Og presidenten fortsetter å tjene penger på det, ifølge eksperter på etiske problemstillinger i næringsliv og politikk.

En viktig del av søksmålet dreier seg om et Trump-hotell som ligger i nærheten av Det hvite hus i Washington. Myndighetene både i Saudi-Arabia, Kuwait, Tyrkia og Georgia har booket rom eller holdt arrangementer her etter at Trump ble president.

Selv har presidenten flere ganger troppet opp på hotellet for å ta imot gjester. Andre hoteller i området risikerer å miste kunder, ifølge søksmålet.

Selvangivelse

Justismyndighetene i Maryland og Washington DC krever at Trump nå offentliggjør selvangivelsen sin, slik at det også er mulig å få oversikt over næringsvirksomheten hans i utlandet. Trump er den første presidenten på flere tiår som har nektet å gjøre dette.

Søksmålet er fremmet av Attorney General Karl A. Racine i Washington DC og Attorney General Brian E. Frosh i Maryland. De regner med at saken til slutt ender i høyesterett.

Ifølge saksøkerne må anti-korrupsjonsbestemmelsene i grunnloven overholdes for at amerikanerne skal kunne være sikre på at presidenten tjener landet og ikke sine egne økonomiske interesser.

Amerikanerne bør slippe å lure på om presidenten sender soldater «for å dø i andre land av hensyn til sine private næringsinteresser», heter det i søksmålet.

Et lignende søksmål er tidligere fremmet av organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nato-sjefen: – Terror har blitt en alvorlig trussel for oss alle
Jens Stoltenberg turnerer Amerika for å bygge opp det Donald Trump river ned.
01:44
Publisert: