Tyskland har, som mange andre industriland, et overskudd i handelen med USA – rundt 65 milliarder dollar i 2016. Det blekner imidlertid sammenlignet med det kinesiske handelsoverskuddet, som er på rundt 350 milliarder dollar i året.

Truer med straffetoll

Trump mener amerikanernes sans for tyske biler er hovedårsaken. Han skulle gjerne ha sett at BMW, Audi og Mercedes forsvinner fra amerikanske gater – hvis de ikke produseres i USA.

– Se på de mange millioner biler de selger i USA. Forferdelig. Vi vil stoppe dette, sa Trump i møte med Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-president Donald Tusk, ifølge Der Spiegel.

Det tyske tidsskriftet presenterer saken under overskriften «Die Deutschen sind böse, sehr böse». Ordet «böse» kan best oversettes med «ond» eller «slem».

Der Spiegel understreker at det har brukt sitatet ordrett og kommer fra personer som deltok i møtet.

Trump har tidligere truet med å straffe tyske bilprodusenter.

– Hvis dere ønsker å produsere biler, ønsker jeg dere lykke til. Dere kan produsere biler i USA, men for hver bil som kommer til USA vil dere betale 35 prosent skatt. Jeg vil fortelle BMW at hvis de bygger en fabrikk i Mexico for å eksportere til USA, vil det skje med 35 prosent skatt, sa Trump til Bild tidligere i år.

Dårlig forberedt

Under møtet forsvarte Juncker Tyskland og handelspraksisen. Han sa at «frihandel er bra for alle» og var dypt uenig med Trumps uttalelser, ifølge tyske medier. Han skal ha brukt diplomatiske formuleringer, men hans ståsted skulle ikke være i tvil.

Trump gjorde det klart under møtet at han vil prioritere å redusere det amerikanske handelsunderskuddet. Ifølge Süddeutsche Zeitung skal det ikke ha vært noen form for gjennombrudd i samtalene mellom Trump og EU på handelsspørsmål.

Ifølge de to tyske avisene skal Trump og hans rådgivere ha vært dårlig forberedt før samtalene. Gary Cohn, som leder National Economic Council, ga uttrykk for at USA kunne forhandle frem ulike handelsavtaler med EU-landene Tyskland og Belgia.

Da forbundskansler Angela Merkel møtte Trump i Washington, D.C. i mars måtte hun forklare hvordan handelsavtaler med EU forhandles frem.

– Ti ganger spurte Trump Merkel om han kunne forhandle frem en handelsavtale med Tyskland. Hver gang svarte hun at «Du kan ikke gjøre en avtale kun med Tyskland, bare med EU». Etter det ellevte avslaget skjønte endelig Trump det og sa «Å ja, da får vi gjøre en avtale med EU, da», sa en tysk tjenestemann til The Independent i april.

Et forsøk på å gjenopplive forhandlingene om en handelsavtale mellom USA og EU er uaktuelt for tiden. Juncker sa det var for stor avstand mellom de to økonomiske stormaktene.

EU har forhandlet frem rundt 20 handelsavtaler over hele verden, blant annet Japan, Singapore og Vietnam. Det pågår forhandlinger med en rekke andre land i blant annet Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sætre: – Dette kommer til å gi oss god avkastning
Dette er Statoils nye Hololens briller, som blant annet gjør det mulig å plassere virtuelle objekter i den virkelige verden.
01:16
Publisert: