Representantenes hus i den amerikanske kongressen har godkjent den enorme krisepakken på 2000 milliarder dollar.

Det kommer etter at den ble enstemmig vedtatt av Senatet på onsdag. Timer senere kommer nyheten om at president Donald Trump har signert krisepakken.

Ifølge den amerikanske avisen New York Times er pakken den største i moderne, amerikansk historie.

Dette er noen av punktene i krisepakken, skriver avisen:

  • 1200 dollar (tilsvarende omtrent 12.800 norske kroner) i direkte utbetaling til skattebetalere som som tjener opptil 75.000 dollar (omtrent 800.000 NOK) i året. Tilleggsutbetalinger på 500 dollar per barn i husstanden er også inkludert.
  • Arbeidsledighetstrygden utvides. Dette har ifølge NYT vært én av grunnene til at det var uenighet rundt pakken. Demokratene i Senatet ønsket, og fikk oppfylt, at trygden også inkluderer frilansere, permitterte arbeidere og såkalte gig-arbeidere, eksempelvis Uber-sjåfører.
  • Små bedrifter vil få nødlån fra staten dersom de forplikter seg til å beholde ansatte.
  • 425 milliarder dollar er blitt gjort tilgjengelig til korona-tyngede bedrifter. Pengene kontrolleres av sentralbanken. Ytterligere 75 milliarder dollar er blitt gjort tilgjengelig for industrispesifikke bransjer, herunder luftfart og hotell.
  • Det er satt av 100 milliarder dollar som skal gå til sykehus som opplever sprengt kapasitet som følge av virusutbruddet.Representantenes hus godkjente pakken med såkalt «voice vote», som ifølge NYT innebærer at færre representanter slapp å måtte fysisk møte opp i Washington D.C., der Kongressen befinner seg.

Flere av representantene har siden koronaviruset brøt ut, reist hjem til sine hjemstater.

Avstemningsstunt

Én republikaner, representant Thomas Massie fra delstaten Kentucky, forsøkte imidlertid å kuppe avstemningen. Forsøket på å få i stand en såkalt «recorded vote», som ville betydd at alle representantene i Huset hadde vært nødt til å fysisk møte opp, ble nedstemt av ledere fra begge partier.

President Donald Trump gikk også ut på Twitter og kommenterte hendelsen:

«Ser ut som en tredjerangs «grandstander» [...] fra Kentucky forsøker å stemme mot pakken. Han vil bare ha pr», skriver Trump i innlegget.

Stuntet fra representant Massie førte likevel til at et knippe politikere likevel ble tvunget til å ta turen tilbake til Washington, om bare for å stanse Massies forsøk på å få til en «recorded vote».

Demokraten Mary Scanlon fra delstaten Pennsylvania dokumenterte det på Twitter:

«Surrealistiske scener i dag», skriver hun i et innlegg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.