Donald Trump har lenge hatt et solid grep om Det republikanske partiet, og han liker å si at ingen av partiets kandidater vinner et valg uten hans anbefaling, noe som forklarer at håpefulle kandidater valfarter til Trumps feriested Mar-a-Lago i Florida.

Men onsdag tapte Trumps anbefalte kandidat et valg i Texas.

Den republikanske kongressmannen Ron Wright fra 6. distrikt i Texas døde i februar av korona. Enken Susan Wright stilte som kandidat for å overta mannens sete i Representantenes hus, og ekspresidenten la all sin prestisje bak en anbefaling til partifellene om å stemme på henne.

Men marineveteranen Jake Ellzey vant overraskende en nokså klar seier 53 mot 47 prosent etter en intens valgkampinnspurt. Susan Wright på sin side var nærmest usynlig i slutten av valgkampen, etter å ha ligget langt foran i første valgomgang og på meningsmålingene.

Vil snu det til seier

Politisk er forskjellen mellom de to små– begge er konservative republikanere. Forskjellen er at Wright er en mer uttalt tilhenger av Trump.

Trump og hans medarbeidere skal nå ifølge nyhetsnettstedet Axios og flere andre amerikanske medier være rasende på den konservative interesseorganisasjonen Club for Growth, og særlig lederen, republikaneren David McIntosh.

David McIntosh, presidenten for Club for Growth, får skylden for at Donald Trump ble ydmyket.
David McIntosh, presidenten for Club for Growth, får skylden for at Donald Trump ble ydmyket. (Foto: Joe Skipper/Reuters/NTB)

Club for Growth skal ifølge Trump selv ha presset hardt på for å anbefale Wright, og McIntosh skal ha lagt frem meningsmålinger for Trump som viste at hun ville vinne en enkel seier. McIntosh skal også ha argumentert for at Ellzey hverken er nok konservativ eller hundre prosent Trump-lojal.

Trump, som aldri innrømmer et nederlag, prøver også å snu det til at dette egentlig er en seier, siden Wright vant første valgomgang. Han fremholder også at begge kandidatene er gode republikanere, og at utfallet derfor er en seier.

Rick Perry, tidligere Texas-guvernør og energiminister under Trump, er også rasende. Han sier til Axios at Club for Growth rett og slett lurte Trump, og at organisasjonen aktivt gikk ut for å bakvaske Ellzey.

Perry sier videre at han innstendig ba Trump om å holde seg unna suppleringsvalget i Texas, både fordi Ellzey er en utmerket kandidat, men også for å unngå at Trump skulle satse på feil hest.

Trumps makt svekket?

Trump-kritikerne ser nederlaget som et tegn på at ekspresidentens makt over partiet nå er svekket.

Dette kan være delvis riktig, i hvert fall når det gjelder suppleringsvalg. Men fortsatt er det slik at en republikansk kandidat har mye større sjanse til å vinne med en anbefaling fra Trump. Ballotpedia har gjort en undersøkelse av Trumps anbefalinger i forbindelse med valget i 2020, gjengitt av CNN, som viser nettopp sjansen for å vinne med en anbefaling fra Trump i ryggen:

  • Regulære valg av representanter til Kongressen: 141 – 42 (77 prosent).
  • Suppleringsvalg: 3 – 2 (60 prosent).
  • Tette nominasjonsvalg: 21 – 2 (91 prosent).

Noe av problemet med statistikken er at det store flertallet i regulære valg er sittende kandidater uten reelle utfordrere, som ville vunnet uansett, Trump eller ikke. Men i tette nominasjonsvalg mellom to republikanske kandidater er det nesten helt avgjørende med støtte fra Trump, og ekspresidenten krever til gjengjeld hundre prosent lojalitet.

Valgtapet kommer samtidig som høringene rundt stormingen av Kongressen 6. januar pågår. Hverken Donald Trump eller Det republikanske partiet kommer spesielt godt ut av vitnemålene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.