– Med slike venner, hvem trenger vel fiender, sier Tusk, som sammen med de andre EU-lederne er samlet til toppmøte i Sofia i Bulgaria.

– Foruten tradisjonelle politiske utfordringer, som Kinas framvekst og Russlands aggressive holdning, står vi i dag overfor et nytt fenomen: Den lunefulle selvsikkerheten til den amerikanske administrasjonen, sier Tusk.

EU-landen bør imidlertid være takknemlige overfor Trump, fortsetter han.

– Takket være ham, har vi ikke lenger noen illusjoner, sier Tusk.

Beskytte båndene

– Til tross for dagens stemning må Europa gjøre alt i sin makt for å beskytte de transatlantiske båndene, understreker Tusk.

EU har tatt kraftig avstand fra Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og åpne amerikansk ambassade i byen, og det er også ventet at toppmøtet i Sofia vil understreke viktigheten av å slå ring om atomavtalen med Iran, en avtale USA nylig trakk seg fra.

Europeisk front

– Det trengs en felles europeisk front for å beskytte avtalen, sier Tusk.

Han viser til at europeiske selskaper som har virksomhet i Iran, eller som driver handel med landet, nå risikerer amerikanske straffetiltak.

EU har fått et midlertidig unntak fra Trumps beslutning om å innføre høy toll på stål og aluminium, og forhandlinger om en avtale pågår.

– Det er helt absurd å hevde at EU kan utgjøre en trussel mot USA, sier Tusk, med henvisning til at Trump pekte på USAs nasjonale sikkerhet da han innførte tollen.(Vilkår)

Her blir millioner av kroner til støv
Disse sedlene går ut på dato 30. mai. I kjelleren hos Norges Bank kvernes de gamle sedlene opp til støv.
00:54
Publisert: