Facebook står midt i en omdømmekrise. Personlige opplysninger om minst 50 millioner brukere havnet på avveier hos et analyseselskap som hjalp presidentkampanjen til Donald Trump i 2016. De kinesiske internettselskapene sitter sannsynligvis på langt større datamengder.

Mangler personvern

Ingen av de vestlige internettselskapene har virksomhet av betydning i Kina. Det lokale markedet er dominert av Alibaba, Tencent, og søkemotortjenesten Baidu. Disse tre selskapene har en børsverdi på over 8000 milliarder kroner. Den internasjonale virksomheten er minimal.

Tencents WeChat-app har over en milliard brukere, de aller fleste i Kina. Den har alt av tjenester, fra lynmeldingstjenester og billeddeling til betalingstjenester og netthandel. Gps er aktivert for å gjøre det enkelt å finne nye bekjentskaper i nærområdet.

Dette gjør at de kinesiske selskapene sitter på store brukerdata.

– WeChat behandler syv milliarder bilder hver eneste dag. Dette er en enorm datamengde. De vil ha et forsprang på billedgjenkjengjennelsesteknologi, sa visestyreformann Dong Tao for stor-Kina hos Credit Suisse på en pressekonferanse i Hong Kong på torsdag.

Denne typen teknologi vil spille en nøkkelrolle i utviklingen av kunstig intelligens. For USA og EU er kunstig intelligens (AI) en fremtidig vekstbransje. Tilgangen til store mengder brukerdata vil være avgjørende for å kunne utvikle teknologien og tilby tjenester.

– Jeg sier ikke at kinesiske selskaper er bedre enn amerikanske eller at kinesiske ingeniører er bedre. Det som vil gjøre Kina en stormakt innenfor kunstig intelligens, er at landet ikke har personvernlover, sa Dong Tao.

Nytt satsingsområde

De kinesiske teknologiselskapene har fått vokse fritt uten innblanding fra myndighetene – så lenge de samarbeider med å sensurere informasjon som deles via nettverkene. De deler også informasjon med kinesiske etterretningsorganisasjoner og politi – uten rettsordrer.

Ifølge en ny rapport fra University of Oxford henger Kina etter USA i alle områder på kunstig intelligens – med unntak av tilgangen til enorme mengder brukerdata («big data»).

Kinesiske myndigheter erklærte kunstig intelligens som et satsingsområde i fjor sommer med mål om å gjøre Kina til et globalt innovasjonssenter og skape verdier for 150 milliarder dollar i året.

Forfatterne bak Oxford-studien er skeptiske.

Til tross for at det meste av elektronikk i verden produseres i Kina, ligger sørkoreanske, japanske og amerikanske selskaper langt foran i utvikling av blant annet prosessorer til smarttelefoner, datamaskiner og biler.

«På grunn av høye investeringer og lang utviklingsprosess kan prosessorer og databrikker vise seg å bli den vanskeligste biten for Kinas kunstig intelligens-planer», skriver forfatterne av rapporten «Deciphering China’s AI Dream».(Vilkår)

Norwegian kraftig opp på klassisk short-skvis
DNs børskommentator forklarer den kraftige oppgangen i Norwegian-aksjen
00:48
Publisert: