Twitter-meldinger i juli om aksjemarkedet: 8.

Twitter-meldinger i juli om dollaren: 0.

De tre amerikanske nøkkelindeksene Dow Jones, Nasdaq Composite og S&P 500 har steget i gjennomsnitt 19 prosent siden Donald Trump vant presidentvalget 8. november i fjor.

Det har Trump lagt merke til.

– Aksjemarkedene på ny «all-time-high»! Jobber med nye handelsavtaler som blir bra USA og dets arbeidere, skrev Trump på Twitter i midten av juli.

Åtte ganger har han via mikrobloggtjenesten påpekt hvor bra det har gått i aksjemarkedene siden valget.

Men om dollaren, som har falt 3,82 prosent mot kroner siden valget, og 5,49 prosent bare i juli, er han knyst stille.

Lengste fall på seks år

Det er Bloomberg som først omtalte saken. Nyhetsbyrået spør: Er Trump nødvendigvis dårlig for dollaren, det globale symbolet for kraften i amerikansk økonomi? Og svarer: Antagelig ikke mer enn han er bra for aksjemarkedet.

Dollaren har nå hatt sitt lengste sammenhengende fall på seks år, skriver Bloomberg, som viser til dollarindeksen, en indeks som måler dollar mot seks andre sentrale valutaer.

Mye av nedgangen skyldes trolig at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har varslet at den kanskje skal returnere til en normal pengepolitikk litt raskere. Men flere analytikere har også pekt på at Trumps manglende evne til få igjennom forslag skaper usikkerhet omkring den politiske situasjonen i USA, som igjen får investorene til å selge unna amerikanske dollar.

– Det som er så fantastisk med valuta er at det er en relativ pris. Den forteller deg hvordan et land blir sett på relativt til alle andre land, sier sjef for global valutastrategi Shahab Jalinoos i Credit Suisse til Bloomberg.

«Kan få en uheldig effekt»

Trump har imidlertid ved flere anledninger sagt at han ønsker en svakere dollar og klaget over at den sterke dollaren er negativt for amerikansk industri ettersom en sterk dollar tilsier at det blir billigere å importere, noe som bryter med Trumps «America First»-agenda der arbeidsplasser skal bringes tilbake til USA. 

Men å være en så åpenbar motstander av «sterk dollar-politikken» kan få en uheldig effekt, ifølge John W. Snow, finansminister under tidligere president George W. Bush. 

– Valutaen reflekterer det som skjer i et land og forventningene til nasjonens vekst, velstand, inflasjon og styringsrente, sier Snow til Bloomberg.

Trumps løfter om lavere skatter og økte investeringer i infrastruktur ga dollaren et oppsving like etter han vant valget. Det brant i hendene på investorene og dollaren steg til høyeste nivå siden 2005, ifølge Bloomberg Dollar Spot Index.

Hedgefond satser på dollarfall

Hedgefond begynner å satse på fall for dollaren, og har nå sin største shortposisjon på fire år, ifølge Bloomberg. Mediananslagene for dollar mot euro ligger nå på 1,14 dollar per euro. Mandag koster én euro 1,17 dollar. I mars kostet én euro 1,05 dollar.

– Vi kommer til å se en fortsatt svekkelse av dollaren, sier Invescos globale markedsstrateg Kristina Hooper til Bloomberg. 

Dollaren har også svekket seg mot kronen. Bare i juli har kronen styrket seg med over 40 øre mot dollar. I starten av juli kostet én dollar 8,36 kroner. Nå koster den 7,92 kroner.(Vilkår)