Verdens helseorganisasjon (WHO) uttrykker nå stor bekymring for den økte spredningen av koronaviruset utenfor Kina. Nettopp dette ryster nå de internasjonale finansmarkedene og børsene for fullt.

– Verdens nest største økonomi er fullstendig nedstengt. Folk har ikke priset det helt inn, sier Larry Benedict, toppsjef i meglerhuset The Opportinistic Trader til CNBC.

Smitte i Kina er ille nok med hensyn til reiseliv, redusert konsum og brutte produksjonslinjer. For eksempel rystet amerikanske Apple nylig markedene med å varsle om svakere resultater fordi produskjonen av selskapets Iphone-modeller i Kina er stoppet av viruset.

Tre fremtidsscenarier for koronaviruset
Dette tror ekspertene er de fremtidige scenariene for koronaviruset.
00:48
Publisert:

Men global virussmitte er den største skrekken, også i markedene. Benedict mener børsene skal ytterligere ned 10–15 prosent, på toppen av de siste dagenes fall.

Hele børsoppgangen hittil i år er borte med det kraftige børsfallet i dag, som fulgte en markant nedgang fredag. Den ledende Dow Jones-indeksen falt over 1000 poeng, og bikket så vidt under 28.000 poeng med et fall på 3,56 prosent, der man for bare noen dager siden snakket om å bryte 30.000-grensen for første gang i historien.

Mandagens fall på New York-børsen var det største på én dag på to år.

Det betyr at Dow Jones-indeksen er ned bortimot én prosent siden nyttår.

Slik endte de ledende amerikanske børsindeksene:

  • Den brede S&P 500-indeksen sluttet ned 3,35 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen var ned 3,56 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq endte ned 3,71 prosent.

Rekordlave renter

Koronaviruset rammer også rentemarkedet, og mandag noterer den amerikanske 30-års statsrenten sitt laveste nivå noensinne på 1,83 prosent. 10-års amerikanske statsobligasjonsrenter lå på 1,38 prosent mandag, før børsåpning. Dette er litt høyere enn det laveste nivået på 10-åringen som var 1,32 prosent fra juni 2016. Ifølge DNB Markets har forventningene til at Fed vil kutte renten økt, og markedet priser inn mer enn to rentekutt i løpet av året.

Politisk er det også usikkert hvordan koronaviruset utspiller seg. Hvis man får kontroll på viruset de neste ukene eller månedene kan amerikansk økonomi få et oppsving utover høsten, før valget, noe som kan gagne Donald Trump. Men hvis virusfrykten varer over sommeren kan det ramme amerikansk økonomi hardt utover høsten, og skade Trumps viktigste trumfkort for gjenvalg i november, nemlig økonomien og den lave arbeidsledigheten.

Demokratenes kandidat spiller også inn. Bernie Sanders ser for øyeblikket ut som den mest aktuelle motkandidaten til Trump, og Sanders er ikke noen favoritt i finansmarkedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.