Saken oppdateres.

Like etter 19.30 torsdag kveld norsk tid sendte Buckingham Palace ut beskjeden: Dronning Elizabeth er død. Hun er britenes lengstsittende monark med hele 70 år på tronen.

– Dronningen døde fredelig på Balmoral i ettermiddag, heter det i uttalelsen fra Buckingham Palace torsdag kveld.

Nå overtar hennes sønn Charles og hans kone Camilla. De skal omtales som konge og dronning.

- Vi sørger dypt over at vår kjære monark og høyt elskede mor. Jeg vet at hele landet, Samveldet og utallige mennesker over hele verden vil føle dette som et stort tap, skriver kong Charles i en offisiell uttalelse.

Kongen og dronningen vil bli værende på Balmoral i kveld og reiser tilbake til London i morgen.

Straks etter ble flaggene ved Buckingham Palace firt til halv stang, samtidig som kondolanser fra statsledere over hele verden begynte å strømme inn.

Det britiske flagget på halv stang på Buckingham Palace torsdag kveld etter budskapet om dronning Elizabeths bortgang.
Det britiske flagget på halv stang på Buckingham Palace torsdag kveld etter budskapet om dronning Elizabeths bortgang. (Foto: TOBY MELVILLE)

Familien tilstede

Dronningens fire barn, prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward var alle til stede på slottet Balmoral da meldingen om dronningens død kom. Det var også prins William, som er tronarving etter sin far Charles.

Torsdag ble det kjent at dronningen måtte avlyse oppdrag etter råd fra legene. De anbefalte henne da å hvile.

De nærmeste familiemedlemmene ble informert om utviklingen i dronningens helsesituasjon. Én etter én satte dronningens barn kursen mot Balmoral-slottet, der dronningen har oppholdt seg den siste tiden. Det gjorde også prins William.

Broren prins Harry, som bor i USA, har de siste dagene vært i London, og han dro også til Skottland da nyheten om dronningens helsetilstand ble kjent

15 statsministere

Dronningen har slitt med helseproblemer den siste tiden, noe som har ført til at flere oppdrag har måttet avlyses. Tidligere i år ble hennes 70 år på tronen markert med en rekke feiringer, blant annet en storslått konsert utenfor Buckingham Palace.

På mandag tok dronning Elizabeth i mot britenes nye statsminister Liz Truss. Torsdag døde dronningen.
På mandag tok dronning Elizabeth i mot britenes nye statsminister Liz Truss. Torsdag døde dronningen. (Foto: Jane Barlow/AP/NTB scanpix)

Tirsdag denne uken tok hun imot landets nye statsminister Liz Truss på Balmoral. Det ble den 15. statsministeren dronning Elizabeth har tatt imot. Sir Winston Churchill var den første.

At audiensen med Truss var på Balmoral og ikke Buckingham Palace som er tradisjonen, ble forklart med at dronningen ikke ville avbryte sommeroppholdet sitt her. Like etter kom beskjedene om at familien samlet seg og at dronningens helse var dårlig.

Statsminister Truss sier at avdøde dronning Elizabeth ble «elsket og beundret over hele verden».

Hun holdt torsdag kveld en tale utenfor statsministerboligen i Downing Street i London. Her sa hun at Storbritannia er rystet av dronningens død. Hun omtalte dronningen som «klippen» som det moderne Storbritannia ble bygget på.

Kong Harald i sorg

Det norske kongehuset har mottatt budskapet om Elizabeths død med stor sorg.

– Våre tanker går til Hans Majestet Kongen og den nærmeste familie ved Dronning Elizabeths bortgang. Gjennom et århundre viet Dronningen seg hengivent til sin gjerning og fulgte det britiske folk gjennom gleder og sorger, i medgang og motgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, heter det kondolansen signert kong Harald.

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sender sine kondolanser.

– Det står stor respekt av dronning Elizabeths livsgjerning, sier statsminister Støre etter den britiske monarkenes død.

– En historisk epoke og et langt liv i tjeneste for Storbritannia er slutt, skriver Støre i en melding til NTB.

– I sju tiår år har hun representert kontinuitet og samhold, også i det nære forholdet mellom våre to land og våre kongefamilier. Våre varmeste tanker går nå til de mange i Storbritannia og i Samveldet av nasjoner som har mistet en kjær monark, og til dronningens nære familie, skriver Støre videre.

Hyllest fra FN og USA

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker sorg over dronning Elizabethts bortgang.

– Hun ble beundret over hele verden for sitt lederskap og hengivenhet, skriver Guterres på Twitter.

Han omtaler henne som en god venn av FN, som hadde en beroligende tilstedeværelse gjennom tiår med endring.

Det hvite hus uttrykker dyp medfølelse etter at Storbritannias dronning Elizabeth 2. døde torsdag kveld.

I uttalelsen fra pressesekretær Karine Jean-Pierre nevnes det blant annet at hun var leder for en av USAs nærmeste allierte.

– Våre hjerter og tanker er med dronningens familiemedlemmer og det britiske folk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.