I april 1947 holdt daværende prinsesse Elizabeth en radiosendt tale på sin 21-årsdag fra Cape Town i Sør-Afrika.
I april 1947 holdt daværende prinsesse Elizabeth en radiosendt tale på sin 21-årsdag fra Cape Town i Sør-Afrika. (Foto: AP/NTB)
2. juni 1953. Det var dagen 25 år gamle Elizabeth II ble Storbritannias dronning. Bildet er fra kroningen i Westminister Abby. Det kom brått på både henne og nasjonen at hun skulle overta tronen. Hennes far kong Georg VI døde natt til 6. februar 1952 av et hjerteinfarkt mens han sov på Sandringham House i Norfolk. Han ble 56 år gammel. Elizabeth mottok dødsbudskapet mens hun og ektemannen Phillip var på reise i Kenya.
2. juni 1953. Det var dagen 25 år gamle Elizabeth II ble Storbritannias dronning. Bildet er fra kroningen i Westminister Abby. Det kom brått på både henne og nasjonen at hun skulle overta tronen. Hennes far kong Georg VI døde natt til 6. februar 1952 av et hjerteinfarkt mens han sov på Sandringham House i Norfolk. Han ble 56 år gammel. Elizabeth mottok dødsbudskapet mens hun og ektemannen Phillip var på reise i Kenya. (Foto: AFP/NTB)
Fem måneder etter at dronning Elizabeth var kronet, reiste hun og prins Philip ut på den som blir omtalt som den mest ambisiøse kongelige turneen noen sinne. Dronningen besøkte det britiske samveldet (The Commonwealth). Bildet viser dronningen på besøk hos Dronning Salote av Tonga. Her var kongeparet på en todagers visitt.Den kongelige turneen startet på Bermuda, så Jamaica, Fiji, Tonga, New Zeland, Australia, Ceylon, Aden, Uganda, Malta før de reiste via Gibraltar til London.
Fem måneder etter at dronning Elizabeth var kronet, reiste hun og prins Philip ut på den som blir omtalt som den mest ambisiøse kongelige turneen noen sinne. Dronningen besøkte det britiske samveldet (The Commonwealth). Bildet viser dronningen på besøk hos Dronning Salote av Tonga. Her var kongeparet på en todagers visitt.Den kongelige turneen startet på Bermuda, så Jamaica, Fiji, Tonga, New Zeland, Australia, Ceylon, Aden, Uganda, Malta før de reiste via Gibraltar til London. (Foto: AP/NTB)
Under andre verdenskrig jobbet dronningen som bilmekaniker og sjåfør i Women's Auxiliary Territorial Service. Til dags dato er hun fortsatt det eneste kvinnelige medlemmet av den britiske kongefamilien som har tjenestegjort i Hæren.
Under andre verdenskrig jobbet dronningen som bilmekaniker og sjåfør i Women's Auxiliary Territorial Service. Til dags dato er hun fortsatt det eneste kvinnelige medlemmet av den britiske kongefamilien som har tjenestegjort i Hæren. (Foto: Imperial War Museum)
Dronning Elizabeth sammen med dronningmoren, Elizabeth I, og hennes søster prinsesse Margaret. Bildet er tatt på dronningmorens 93-årsdag i 1993. Hun døde i 2002, og ble 102 år gammel.
Dronning Elizabeth sammen med dronningmoren, Elizabeth I, og hennes søster prinsesse Margaret. Bildet er tatt på dronningmorens 93-årsdag i 1993. Hun døde i 2002, og ble 102 år gammel. (Foto: Alastair Grant/AP/NTB)
Da dronning Elizabeth inntok tronen, var Winston Churchill statsminister. Bildet er tatt utenfor 10 Downing Street i London etter en middag mellom de to i 1995.
Da dronning Elizabeth inntok tronen, var Winston Churchill statsminister. Bildet er tatt utenfor 10 Downing Street i London etter en middag mellom de to i 1995. (Foto: STF/AFP/NTB)
Dronning Elisabeth besøkte Norge i august 1969. Da var det statsminister Per Borten (Sp) som kunne ønske henne velkommen til gards hjemme i Flå i Sør-Trøndelag.
Dronning Elisabeth besøkte Norge i august 1969. Da var det statsminister Per Borten (Sp) som kunne ønske henne velkommen til gards hjemme i Flå i Sør-Trøndelag. (Foto: Bjørn Glorvigen/Riksarkivet)
Dronning Elizabeth på vei inn til åpningen av det britiske parlamentet i november 1984. Bak henne går tronarvingen, prins Charles og det som da var prinsesse Diana. Hun hadde nylig født prins Harry, ekteparets andre sønn.
Dronning Elizabeth på vei inn til åpningen av det britiske parlamentet i november 1984. Bak henne går tronarvingen, prins Charles og det som da var prinsesse Diana. Hun hadde nylig født prins Harry, ekteparets andre sønn. (Foto: Bob Dear/AP/NTB)
Det britiske kongehuset og dronning Elizabeth har hatt et langt og tett forhold til Norge. Bildet viser et møte mellom kong Harald og dronning Elizabeth i 2018. Den britiske og norske monarken er tremenninger.Kong Haralds farmor, dronning Maud, var nemlig engelsk prinsesse og var søsteren til dronning Elizabeths farfar, kong Georg V.
Det britiske kongehuset og dronning Elizabeth har hatt et langt og tett forhold til Norge. Bildet viser et møte mellom kong Harald og dronning Elizabeth i 2018. Den britiske og norske monarken er tremenninger.Kong Haralds farmor, dronning Maud, var nemlig engelsk prinsesse og var søsteren til dronning Elizabeths farfar, kong Georg V. (Foto: Dominic Lipinski/AFP/NTB)
Det er i dag 25 år siden prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris. Dødsfallet sjokkerte en hel verden, og spesielt britene. Dronning Elizabeth og prins Philip er avbildet i blomsterhavet som omkranset Buckingham Palace i dagene etter dødsulykken. Dronning Elizabeth fikk kritikk for å ha håndtert dødsfallet på en fraværene måte og ikke sørget nok.
Det er i dag 25 år siden prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris. Dødsfallet sjokkerte en hel verden, og spesielt britene. Dronning Elizabeth og prins Philip er avbildet i blomsterhavet som omkranset Buckingham Palace i dagene etter dødsulykken. Dronning Elizabeth fikk kritikk for å ha håndtert dødsfallet på en fraværene måte og ikke sørget nok. (Foto: AP/NTB)
Dronning Elizabeth besøkte et av ofrene etter London-terroren i 2005. Bruce Lait ble skadet da en bombe eksploderte på t-banen midt i London sentrum. Over 50 mennesker mistet livet i terrorangrepet.
Dronning Elizabeth besøkte et av ofrene etter London-terroren i 2005. Bruce Lait ble skadet da en bombe eksploderte på t-banen midt i London sentrum. Over 50 mennesker mistet livet i terrorangrepet. (Foto: Fiona Hanson/AP/NTB)
9. april 2021 døde prins Philip, 91 år gammel. Han hadde da stått ved siden av dronningen som hennes ektefelle i 73 år. Begravelsen kom midt under korona-krisen. På grunn av smittevernshensyn måtte det være få tilstede i begravelsen.
9. april 2021 døde prins Philip, 91 år gammel. Han hadde da stått ved siden av dronningen som hennes ektefelle i 73 år. Begravelsen kom midt under korona-krisen. På grunn av smittevernshensyn måtte det være få tilstede i begravelsen. (Foto: Jonathan Brady/AP/NTB)
Dronning Elizabeth og prins Philip fikk fire barn. Bildet av kongefamilien er tatt i 1972 i Buckingham Palace. Prins Charles til venstre er den førstefødte, prins Edward (8), som er den yngste i søskenflokken, prins Andrew (12)  og prinsesse Anne (22). En av de rojale hundene ligger i front av bildet.
Dronning Elizabeth og prins Philip fikk fire barn. Bildet av kongefamilien er tatt i 1972 i Buckingham Palace. Prins Charles til venstre er den førstefødte, prins Edward (8), som er den yngste i søskenflokken, prins Andrew (12) og prinsesse Anne (22). En av de rojale hundene ligger i front av bildet. (Foto: Ap/NTB)
Nesten hele kongefamilien var samlet på balkongen i Buckingham Palace i 2018. Prinsesse Anne til venstre, prins Andrew, hertuginne Camilla skimtes i bakgrunnen, prins Charles til høyre for dronningen, samt prinsesse Kate og prins William med deres datter prinsesse Charlotte. I bakgrunnen står hertugparet Megan og Harry.
Nesten hele kongefamilien var samlet på balkongen i Buckingham Palace i 2018. Prinsesse Anne til venstre, prins Andrew, hertuginne Camilla skimtes i bakgrunnen, prins Charles til høyre for dronningen, samt prinsesse Kate og prins William med deres datter prinsesse Charlotte. I bakgrunnen står hertugparet Megan og Harry. (Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/NTB)
Dronning Elizabeth har møtt en rekke politiske ledere opp gjennom hennes tid som Storbritannias statsoverhode. I 1984 tok hun i mot Vest-Tysklands kansler Helmut Kohl og USAs president Ronald Regan i Buckingham Palace. Til høyre står britenes daværende statsminister Margaret Thatcher.
Dronning Elizabeth har møtt en rekke politiske ledere opp gjennom hennes tid som Storbritannias statsoverhode. I 1984 tok hun i mot Vest-Tysklands kansler Helmut Kohl og USAs president Ronald Regan i Buckingham Palace. Til høyre står britenes daværende statsminister Margaret Thatcher. (Foto: AP/NTB)
I februar i år slapp kongehuset dette bildet av dronningen og hennes hund Candy. Dronningen ser på suvenirer fra hennes tidligere jubileum som monark. Februar i år ble hun den første monarken i britisk historie som har sittet 70 år på tronen.
I februar i år slapp kongehuset dette bildet av dronningen og hennes hund Candy. Dronningen ser på suvenirer fra hennes tidligere jubileum som monark. Februar i år ble hun den første monarken i britisk historie som har sittet 70 år på tronen. (Foto: Steve Parsons/AFP/NTB)
6. september møtte dronning Elizabeth britenes nye statsminister Liz Truss i Balmoral i Skottland. Ved et maktskifte får vanligvis en nyslått statsminister audiens hos dronningen i Buckingham Palace, men den offentlige beskjeden var at den aldrende monarken ikke ønsket å avbryte sitt sommeropphold på Balmoral.Like etter kom beskjeden om at dronningens helse var dårlig, og at familiemedlemmene samlet seg i Balmoral-slottet mens dronningen får medisinsk behandling.Truss er den 15. regjeringssjefen i løpet av dronningens 70 år på tronen.
6. september møtte dronning Elizabeth britenes nye statsminister Liz Truss i Balmoral i Skottland. Ved et maktskifte får vanligvis en nyslått statsminister audiens hos dronningen i Buckingham Palace, men den offentlige beskjeden var at den aldrende monarken ikke ønsket å avbryte sitt sommeropphold på Balmoral.Like etter kom beskjeden om at dronningens helse var dårlig, og at familiemedlemmene samlet seg i Balmoral-slottet mens dronningen får medisinsk behandling.Truss er den 15. regjeringssjefen i løpet av dronningens 70 år på tronen. (Foto: Jane Barlow/AP/NTB)
Dronning Elizabeth er den første britiske monarken som har sittet 70 år på tronen. Nå er det hennes sønn Charles som er konge.
Dronning Elizabeth er den første britiske monarken som har sittet 70 år på tronen. Nå er det hennes sønn Charles som er konge. (Foto: Leon Neal/AFP/NTB)


Kilder: Store norske leksikon, NRK, Wikipedia, NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.