I Dubai er søkelyset litt for ofte på fremtidens økonomi, heller enn den nære fortid.

Selv nå som emiratet bygger Fremtidens museum som skal åpne neste år, har ikke Midtøstens finansielle knutepunkt levert tall for hvordan økonomien utviklet seg i 2017.

En rekke andre nøkkeltall mangler også, som detaljhandel, bilsalg og industriproduksjon.

Mangelen på nøyaktig informasjon om landets økonomi, på rundt 106 milliarder dollar, skaper usikkerhet blant investorer og bedrifter som fortsatt er lammet etter at børsen i Dubai i fjor gjorde det dårligst i hele verden.

Uten nye nøkkeltall aner investorene rett og slett ikke om det nå er på tide å bruke penger igjen.

Avventende holdning

Informasjonsvakuumet tvinger investorene til å sanke mer anekdotiske bevis, som å snakke med butikkeiere, bilforhandlere og større handelskonglomerater.

– Vi får ikke et skikkelig inntrykk av hva som skjer nå. Det er en betydelig forsinkelse i dataene, sier toppsjef Tarek Fadlallah i Nomura Asset Management.

– Dersom selskaper og investorer ikke er overbevist om at økonomien eller en sektor de investerer i har lysere utsikter, så er det vanskelig å foreta investeringsbeslutninger, sier Fadlallah.

«Flyr i blinde»

Årsaken til de manglende dataene er uklare. Ingen ved landets statistikkmyndigheter eller dets kommunikasjonsenhet har vært villig til å gi en kommentar.

Markedet er i blinde på et tidspunkt hvor handelsvolumene de siste årene har stupt som følge av fall i oljeprisen, noe som har ført til at børsnoteringer er satt på hold.

Dubai – en av syv medlemmer i De forente arabiske emirater – hadde et voldsomt børsfall i fjor, selv om tapene er hentet inn i år.

Den manglende oversikten over økonomien skaper også problemer for investorer som vil satse på enkeltaksjer.

– Det er nesten som om du flyr i blinde når data ikke leveres eller blir forsinket et år, sier forvalter Patricia Ribeiro ved American Century Investment i New York, som forvalter 160 milliarder dollar.

– Dersom jeg kan få overbevisende tall andre steder i den fremvoksende verden, er det trolig der jeg og andre investorer går, sier Ribeiro.

Den brede Dubai-indeksen DFMGI hadde i fjor sitt største fall på et tiår.

Leter bredt etter info

Påliteligheten til tallene for bruttonasjonalprodukt i De forente arabiske emirater er rangert under store fremvoksende økonomier som Sør-Afrika og India, og kommer også dårligere ut enn andre land i Midtøsten som Bahrain, Libanon og Saudi-Arabia.

Det at man i stor grad må ty til anekdotiske data i Dubai gjør også at markedet er mer sårbar for sladder og forvrengninger når informasjon spres gjennom en «hviskelek», ifølge Tarek Fadlallah.

Bank-kjempen Emirates NBD, som er Dubais største långiver, bruker spørreundersøkelser blant innkjøpssjefer for å danne seg et øyeblikksbilde av næringslivet, forteller forskningsleder Khatija Haque i Emirates NBD.

Bankens Dubai-rapport består av én side med tekst og 24 grafer som spenner fra metrobruk til sysselsetting i banknæringen.

Abdul Kadir Hussain i Arqaam Capital fisker også med stor not. Som ansvarlig for investeringsbankens renteinntekter setter han sin lit til alternative nøkkeltall, som bankenes likviditet og porteføljekvalitet, og eiendomsomsetninger.

Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Med den fremgangen vi har nå, vil det ta over 200 år før kvinner og menn er økonomisk likestilt i verden
00:38
Publisert: