Innen e-sport og gaming ble en milepæl nådd onsdag ettermiddag norsk tid, da handelen åpnet på Wall Street.
Faze Clan, et av verdens største og mest gjenkjennelige «gaminghus», hadde sin første dag som børsnotert selskap på New York-børsen, etter å ha kunngjort noteringen i fjor høst gjennom en såkalt SPAC (special purpose acquisition company).
Faze Clan er ifølge nettstedet Axios et av de første gaming- og underholdningsselskapene, spesielt myntet på unge folk født på midten av 1990-tallet og utover, til å gå på børs i USA.
Debuten kom midt i det som kan beskrives som en skarp nedtur i det brede aksjemarkedet, etter de siste to års til tider elleville kursrallyer. Den første handelsdagen endte til slutt med et fall på over 20 prosent for aksjen, og selskapet var ved handelsslutt onsdag kveld verdsatt til om lag 716 millioner dollar.
Det tilsvarer om lag 7,1 milliarder norske kroner.
Youtube-storhet
Faze Clan er for mange i gamingmiljøet forbundet spesielt med førstepersons-skytespillet «Call of Duty», og ble startet i 2010. Det Los Angeles-baserte selskapet ble i begynnelsen kjent for å tiltrekke seg et stort publikum til sine Youtube-videoer, der medlemmene utførte såkalte «trick shots», altså spilling med høy vanskelighetsgrad.
Det tok ikke lang tid før organisasjonen skulle begynne å tiltrekke seg det som blir ansett som kremen av kremen innen gaming, og hadde man «Faze» som sitt kallenavn på en spillplattform, innebar det stor prestisje.
Nå har selskapet altså gått på børs gjennom en såkalt SPAC, som innebærer at et tomt, børsnotert selskap tas over av selskapet som egentlig er ment å noteres. Børsnotering gjennom SPACs ble svært populært under pandemien, men trenden har avtatt kraftig den siste tiden.
Verdsettelsen på om lag 715 millioner dollar ved handelsslutt onsdag, endte imidlertid betydelig lavere fra tidligere antydninger om en verdsettelse på rundt én milliard dollar i fjor høst, ifølge flere internasjonale medier.
– Det er veldig eksperimentelt. De er pionerer innen den digitale livsstilsmerkevaren og underholdning etter pandemien. I bunn og grunn er det en gjeng kule folk som prøver å selge «merch» ved å opptre kult og få folk til å ønske at de var som dem, sier New York University-foreleser Joost van Dreunen til Bloomberg.
Snoop Dogg i stallen
Faze Clan har i flere år figurert høyt oppe på Forbes' liste over verdens mest verdifulle e-sportsselskaper, og endte i årets kåring på en fjerdeplass. I forbindelse med børsnoteringen opplyste selskapet om en omsetning på drøyt 50 millioner dollar i 2021, og et bruttotap på nesten 30 millioner dollar.
Ifølge Bloomberg er mye av forretningsmodellen bygget på «hype» rundt navnet Faze, og der medlemmene i begynnelsen i stor grad levde på nettopp dette, har selskapet i senere år utviklet seg til å bli en fullverdig underholdningsaktør og e-sportsorganisasjon.
Medlemmene, rundt 93 i tallet, blir nå omtalt som influensere, og selskapet har tiltrukket seg kjendiser også utenfor gaming-sfæren. Blant annet har rapperen Snoop Dogg blitt en del av Faze-stallen.
Ifølge Bloomberg har Faze Clan en global følgerskare på mer enn en halv milliard på sosiale medier.
Oppmerksomheten rundt selskapet har også ført til lukrative avtaler med blant annet Mcdonalds, Nissan og Doordash. Inntektene kommer altså ikke bare fra premiepenger i e-sportsturneringer, men også fra sponsoravtaler, salg av «merchandise», innholdsproduksjon og annonser på Youtube og Twitch.
Over 200 mill. investert i Norge
Også her hjemme har interessen for e-sport og gaming skutt til værs de siste par årene.
I fjor sommer skrev DN at minst 210 millioner kroner er blitt investert i norske e-sportsselskaper siden 2020.
Nordavind, med Tor Olav Trøim på eiersiden, fikk inn et titall millioner kroner i en kapitalinnhenting høsten 2020, mens Youtuberen Joachim Haraldsens Heroic Group (tidligere Omaken) hentet 150 millioner kroner i forbindelse med sin notering på markedsplassen for unoterte aksjer (NOTC) samme år. Good Game fikk på sin side inn mediekonsernet Polaris Media på eiersiden da det hentet friske penger i starten av april i fjor.
Tidligere i år ble Heroic Group verdsatt til over 200 millioner kroner i forbindelse med en kapitalinnhenting på 80 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.