Den europeiske sentralbanken (ECB) skriver i en markedsoppdatering torsdag at de globale markedene er blitt et mer risikabelt sted å plassere pengene.

ECB-sjef Mario Draghi mener eurosonen preges av følgende tre faktorer:

  • Finanssystemet i eurosonen har vist seg solid og stresspåvirkningen har vært nokså liten.
  • Økt risiko for korreksjoner i de globale aksjemarkedene, på grunn av politisk usikkerhet og ventede endringer i amerikansk politikk med Trump som president.
  • Fortsatt betydelig sårbarhet i eurosonens banksektor på grunn av strukturelle problemer.

Svakheter og svingninger

I motsetning til tidligere spådommen mener ECB nå at det fremover er fare for fortsatte svingninger på børsene, i obligasjonsmarkedet og i råvareprisene. Dette utløst av politiske hendelser i industrilandene, mens utviklingen i de fremvoksende økonomiene fortsatt vil være svak.

Draghi er særlig opptatt av usikkerhetene rundt USA og Trump. Han mener økonomien i eurosonen kan bli direkte påvirket via handelspolitikken og effekten av renteoppgang og forventninger om høyere inflasjon i USA.

ECB er nok mer bekymret for banksektoren enn for Trump.
Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea

«Endringene i USAs økonomiske politikk er høyst usikre på nåværende tidspunkt», skriver ECB-sjefen.

De fire risikofaktorene

Draghi og hans eksperter i ECB har blinket ut fire systemrisikoer som truer den finansielle stabiliteten de neste to årene:

  • Politisk usikkerhet i industrilandene og svakheter i fremvoksende økonomier kan føre til svingninger i markedene og smitte til hele verdensøkonomien.
  • Ond sirkel med lav lønnsomhet i bankene og svak vekst, som kan føre til stor andel misligholdte lån.
  • Usikkerhet rundt bærekraften i markedene for statsobligasjoner og selskapsobligasjoner – altså lån til stater og selskaper – i en økonomi med lav vekst. Spesielt hvis politisk usikkerhet fører til at reformarbeidet stopper opp på nasjonalt og europeisk nivå.
  • Utsikter til svakheter hos de store investerings- og risikofondene, noe som kan føre til likviditetsmangel og ramme de globale finanssystemene bredt.

Banker verre enn Trump

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea minner om at Trumps parkering av handelsavtalene med Asia og EU, TPP og TTIP, ikke er dramatisk i seg selv fordi det bare bidrar til å opprettholde status quo.

– ECB er nok mer bekymret for banksektoren enn for Trump, sier Olsen.

Italienske banker har slitt lenge, og det er ikke mange ukene siden den tyske storbanken Deutsche Bank sto på kanten av stupet. Store utlånstap, lav økonomisk vekst og strukturelle problemer er her nøkkelord.

Olsen mener folkavstemningen i Italia i begynnelsen av desember kan bli avgjørende. Hvis avstemningen fører til statsminister Matteo Renzis avgang øker den politiske usikkerheten, og utsiktene til å rydde opp i italiensk banksektor, mener sjeføkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellevinner i Rogaland: - Vi valgte rett fra havets ressurser
Norwegian Pharma satset på fiskeolje.
00:44
Publisert: