Snowden, som tidligere jobbet for CIA og NSA, avslørte i 2013 amerikanske myndigheters programmer for masseovervåking siden 11. september 2001.

I det sivile søksmålet tirsdag anklager justisdepartementet Snowden for å ha brutt taushetspliktavtaler han signerte med CIA og NSA.

I søksmålet heter det at Snowden ga ut sin selvbiografi, som ble gitt ut i over 20 land tirsdag, uten å la etatene vurdere materialet før publisering.

Justisdepartementet sier de ikke prøver å stanse utgivelsen av boken, men at målet er å inndrive eventuelle inntekter Snowden får fra salget.

Snowden bor i Russland i frykt for å bli pågrepet. Amerikanske myndigheter har siktet Snowden for spionasje.

Snowdens advokat Ben Wizner sier boken ikke inneholder noen hemmeligheter som ikke tidligere er blitt rapportert i nyhetsmediene.

Snowdens selvbiografi «Permanent Record» utgis i Norge på Aschehougs forlag med tittelen «Systemfeil».

I boken forteller 36-åringen for første gang sin livshistorie i detalj. Han forklarer hvorfor han valgte å risikere sin frihet for å bli kanskje tidenes mest berømte varsler. Snowden gir en omfattende beskrivelse av hvordan han endte med å avsløre de hemmelige detaljene om regjeringens overvåkning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.