Knapt en uke går uten at nye, store eiendomsprosjekter lanseres i Dubai. Dette skjer til tross for at prisene på boliger har falt med over 30 prosent siden toppen for fem år siden. Byggeaktiviteten fortsetter som om ikke noe har skjedd.

Eiendomsutviklere har ikke tatt prisnedgangen på alvor og ment det bare er et tidsspørsmål før det snur. De har tatt feil. Godt hjulpet av tilgang til billig kapital med lave renter har de fortsatt med nye prosjekter.

Ifølge eiendomsmeglerselskapet JLL Mena vil rundt 30.000 boliger bli ferdigstilt i 2019. Behovet er på rundt halvparten.

– Vi står ved et veiskille nå. Enten løser vi dette, og kan vokse videre, eller så vil vi se en katastrofe, sier konsernsjef og styreformann Hussain Sajwani hos eiendomsselskapet Damac Properties til Bloomberg.

Dumper boliger i markedet

Eiendomsselskapet har siden 2002 bygget luksusboliger i Dubai. Selskapet har også ekspandert til andre markeder, blant annet London hvor de er i ferd med å ferdigstille Tower Nine Elm sammen med det italiensks motehuset Versace.

I hjemmemarkedet foreslår Sajwani full byggestopp.

– Alt vi trenger å gjøre er å stanse forsyningen. Reduser den i ett år, 18 måneder eller kanskje to år, sier han.

Damac Properties vil ferdigstille 4000 boliger i 2019 og 6000 i 2020. Andre eiendomsutviklere i Dubai har også nye prosjekter med mange titusen leiligheter og boliger som skal på markedet. Damacs aksjekurs er mer enn halvert det siste året.

Sajwani mener Emaar Properties PJSC, som har en børsverdi på nesten 100 milliarder kroner, har det meste av skylden for ubalansen i markedet. Selskapet har et statlige investeringsfond som storaksjonær med 29 prosent av aksjene.

– De fortsetter med å dumpe boliger i markedet, sier Sajwani til Bloomberg.

– Utrolig dominoeffekt

Det er ikke første gang Dubai har forsøkt å svelge for mye. Under finanskrisen i 2008 sprakk investeringsboblen og Dubai World kunne ikke lenger betjene gjelden. Et lån på ti milliarder dollar fra det oljerike naboemiratet Abu Dhabi hindret konkurs. Boligprisene falt med 50 prosent i 2009.

Banker og kreditorer tok tidligere i oktober kontroll over skyskraperen «Marina 101 Tower», som ble markedsført som verdens høyeste boligkompleks med 101 etasjer. Eiendomskomplekset er 97 prosent ferdigstilt. De 470 leilighetene i prosjektet skal allerede være solgt. Prosjektet skulle opprinnelig ferdigstilles i 2015.

– Det kan være at ikke alle har rett på å få tilbake pengene, sier konsernsjef Ananda Kumar hos Bank of Baroda til Gulf News.

Styreformann Sajwani hos Damac Properties frykter at lokale banker og finansinstitusjoner blir sittende igjen med råtne lån fra eiendomsutviklere og småinvestorer som har kjøpt leiligheter på planleggingsstadiet – ofte med lånte penger med pant i andre boliger de eier.

– Dominoeffekten er helt utrolig da Dubais økonomi er så avhengig av eiendomssektoren, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.