Den amerikanske finanstoppen Ken Griffin (50) i det Chicago-baserte hedgefondet Citadel har sikret seg en gigantisk bolig i London for 95 millioner pund, i overkant av én milliard kroner, ifølge Financial Times.

Den rundt 200 år gamle boligeiendommen i Clarence House Terrace som ser utover St. James's Park, nær Buckingham Palace, ble opprinnelig lagt ut med en prisantydning på 145 millioner pund, rundt 1,6 milliarder kroner, da den kom på markedet.

Mangemilliardær og finanstopp Ken Griffin styrer hedgefondet Citadel, med 28 milliarder dollar under forvaltning.
Mangemilliardær og finanstopp Ken Griffin styrer hedgefondet Citadel, med 28 milliarder dollar under forvaltning. (Foto: David Paul Morris/Bloomberg)

De to siste årene skal imidlertid prisen ha kommet ned til 125 millioner pund, ifølge FT.

Eiendommen 3 Carlton Gardens, som Griffin nå skal ha kjøpt, deler oppkjørsel med representasjonsboligen til Storbritannias utenriksminister.

– Det er en historisk eiendom med en spektakulær beliggenhet, ekstraordinær eleganse og imponerende hager. Det er virkelig en unik mulighet til å eie et hjem i London, sier en talsperson for Griffin til FT.

Brexit-fall

Eiendomskjøpet skjer etter en svak periode for luksuseiendommer i London, som er blitt rammet av usikkerheten omkring Storbritannias tilknytning til eurosonen.

Fra toppen i 2014 har prisene i de mest eksklusive områdene av London falt 18,4 prosent ved utgangen av 2018, ifølge FT, som viser til eiendomsmeglerbyrået Savills PLC.

– Det er en ikonisk eiendom med enorm historie. Han plukket den opp med rabatt. For folk som har pengene, finnes det virkelig kjøpsmuligheter i London, sier Charles McDowell i eiendomsmegler Charles McDowell Properties til Bloomberg.

Fem budgivere

Griffin skal ha vært blant fem budgivere om boligen, som er på omkring 1900 kvadratmeter.

3 Carlton Gardens skal tidligere ha vært brukt av den britiske etterretningstjenesten MI6. Den kom på private hender i 2013 da luksusboligutvikler Mike Spink kjøpte den sammen med private equity-selskapet Evans Randall for 65,5 millioner pund, ifølge FT.

Boligen er blitt fullstendig renovert og har nå blant annet innendørs svømmebasseng, et treningsstudio, innkvartering for ansatte og private hageområder.

Luksusportefølje

Forbes anslår Griffins formue til 9,9 milliarder dollar, rundt 85 milliarder kroner, anskaffet gjennom hedgefondet Citadel, som han grunnla i 1990, samt market maker-selskapet Citadel Securities, etablert i 2001.

Formuen plasserer ham som USAs 45. rikeste på Forbes liste over landets 400 mest velstående.

Griffin eier fra før en rekke fasjonable eiendommer i USA, hvorav fire i Chicago, en 200 millioner dollar-leilighet i New York, seks eiendommer i Palm Beach samt en 60 millioner dollar-leilighet i Miami, Florida, og to eiendommer på Hawaii, ifølge FT.

Fredriksen-palass

London har lenge vært en favoritt blant verdens velstående.

I 2001 kjøpte blant annet den norsk-kypriotiske mangemilliardæren og skipsrederen John Fredriksen giganteiendommen «The Old Rectory» i Chelsea for en halv milliard kroner.

I dag er villaen på 2944 kvadratmeter trolig verdt det mangedoble. Fredriksen har senere også snappet opp naboeiendommer i området.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne omstridte typen kan ha sørget for at brexit avlyses. I tillegg får han kjeft for et klistremerke på bilen han kjører
02:53
Publisert: