Siden finanskrisen i 2009 har kinesere flokket til storbyer som Hong Kong, Vancouver, Los Angeles, Melbourne og Singapore for å kjøpe eiendom. For mange har dette vært en form for forsikring i tilfelle det ville oppstå problemer i hjemlandet. Det har også vært gode investeringer.

USA mest populært

I fjor foretok kinesere investeringer i privatboliger og næringseiendom for til sammen 33 milliarder dollar (275 mrd. kroner). Dette er 53 prosent høyere enn i 2015, viser rapporten Global Capital Flow fra det globale eiendomsselskapet Jones Lang LaSalle (JLL).

I dette beløpet inngår større eiendomskjøp innenfor blant annet hotellsektoren i USA. Kinesiske selskaper kjøpte blant annet Strategic Hotels and Resorts og er i ferd med å ferdigstille kjøpet av 25 prosent av aksjene i hotellkjeden Hilton Worldwide.

USA er det mest populære landet for kinesere å investere i med vel 14 milliarder dollar i 2016. De siste tre årene har kinesiske investorer vært de største utenlandske eiendomsinvestorene i det amerikanske markedet – en posisjon kanadiske investorer hadde i mange år.

Kinesiske myndigheter har de siste månedene blitt mer restriktive på å tillate pengeoverføringer til utlandet. Enkeltpersoner kan maksimalt overføre 50.000 dollar i året. Disse begrensningene har i mange år blitt omgått ved å bruke navnene til familiemedlemmer og venner.

– Vi tror at kinesiske investorer vil fortsette med å være betydelige flyttere av kapital til den globale eiendomssektoren i mange år fremover, sier analysesjef David Green-Morgan hos JLL Global Capital Markets i en kommentar.

Frykter lavere investeringer

Ifølge en 2016-rapport fra Asia Society var kinesiske investeringer i det amerikanske eiendomsmarkedet «knapt synlige» frem til 2010. Fra 2010 til 2015 kjøpte kinesere leiligheter og boliger for minst 93 milliarder dollar (770 mrd. kroner) i USA.

«Kinesiske kjøpere betalte betydelig mer i gjennomsnitt for hver boligenhet enn andre internasjonale kjøpere. Årsaken er at de konsentrerte seg om nøkkelmarkeder som New York og California», skriver forfatterne av rapporten.

Fra å være vanlige boligkjøpere har kinesiske investorer blitt mer profesjonelle og deltar i store utviklingsprosjekter i USA, Sørøst-Asia og Australia. De bygger eiendomsprosjekter hvor målgruppen er utelukkende kinesere i blant annet California og Malaysia.

Ved å investere en halv million dollar har de kvalifisert til å kunne få oppholdstillatelse i USA (green card). Ifølge Rosen Consulting Group har minst 20.000 kinesere benyttet seg av EB-5 visumene og skal ha skapt minimum 200.000 nye arbeidsplasser i USA siden 2010.

De nye restriksjonene på utførsel av kapital fra Kina kan føre til lavere investeringer i 2017.

– Det kan bli utfordrende gitt den diskusjonen som pågår med at Kina overvåker kapitalutførselen, sier Green-Morgan hos eiendomsmeglerselskapet i en kommentar.

Utsetter oppkjøp

Det er ikke bare private investorer som er rammet av kinesiske myndigheters nye kapitalkontrollkrav. I fjor svekket den kinesiske valutaen seg med over seks prosent mot amerikanske dollar. For hele fjoråret ble det utført rundt 750 milliarder dollar.

Kinesiske selskaper foretok oppkjøp på 225 milliarder dollar i 2016 – en fordobling fra 2015 og en ny rekord. Mange av oppkjøpene er ikke blitt fullført. Dette skyldes vurderinger fra konkurransemyndigheter og den kinesiske sentralbanken.

Det er nesten ett år siden China National Chemical Corp. la inn et bud på 43 milliarder dollar for det sveitsiske landbrukskjemiselskapet Syngenta. Oppkjøpet er fortsatt ikke fullført og de to selskapene har bedt om en utsettelse inntil april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.