– Det er et kjempeskummelt lerret som spennes opp. Det er klart dette øker faren for en stedfortrederkrig i Syria mellom USA og Russland, sier Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Nupi og ekspert på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

En stedfortrederkrig vil i dette tilfellet innebærer at stormaktenes allierte utkjemper en krig på vegne av Russland og USA i Syria.

Putin avventende

Wilhelmsen tror Russland og president Vladimir Putin nå vil vente å se hva USA og president Donald Trumps neste trekk blir, etter bombeangrepene i Syria natt til fredag.

– Russland vil nok foreløpig være avventende, sier Wilhelmsen.

Så langt har Russland fordømt amerikanernes angrep, og beskrevet det som ulovlig innblanding i et annet lands indre forhold og brudd på folkeretten. Noe Wilhelmsen er enig i, all den tid USA ikke har noen FN-resolusjon i ryggen.

Russland på sin side er invitert av Assad-regimet som har bedt om militær bistand, og har derfor det formelle på plass.

– Russland hadde nok håpet at Trump ville handle på det han sa han ville gjøre, nemlig på kampen mot IS (Den islamske staten). Jeg tror russernes spill i Syria er såpass nøye uttenkt, og vellykket sett fra Russland med alliansen med Tyrkia og Iran, at de vil vente og se, sier Wilhelmsen.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier på Twitter fredag at det amerikanske angrepet mot Syria minner om den amerikanske invasjonen av Irak i 2003. En invasjon som var basert på feilaktige rapporter om at Saddam Hussein hadde store lagre med kjemiske og biologiske våpen.

Russlands utenriksdepartement kunngjør fredag at avtalen med USA om flysikkerhet i luftrommet over Syria er suspendert. Avtalen fra 2015 skulle blant annet forhindre ulykker og kollisjoner mellom russiske og amerikanske fly.

Nupi-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen.
Nupi-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen. (Foto: Melisa Fajkovic)

Forbannet på Assad

Nupi-forskeren sier gassangrepet tidligere denne uken fortoner seg som absurd, og at hverken Russland eller Assad-regimet hadde noe å vinne på det.

– Russland er nok både fortvilet over gassangrepet og forbannet på Assad-regimet, selv om de ikke vil si dette offentlig, sier Wilhelmsen.

Hun mener forklaringen på gassangrepet enten er at folk lenger ned i Assad-systemet har tatt seg friheter, eller at president Assad nå føler seg så sterk og seierssikker at han ville markere at han kan operere på tvers av hva russerne vil.

Russlands president Vladimir Putin avventer.
Russlands president Vladimir Putin avventer. (Foto: Dmitri Lovetsky/Reuters/NTB Scanpix)

Skjerper spenningen

Det amerikanske angrepet viser at president Trump ikke er fremmed for å bruke makt. Spørsmålet nå er hvor langt han er villig til å gå.

– Trump er jo så uforutsigbar som det er mulig, og han skifter standpunkt stadig vekk, sier Wilhelmsen.

Hun mener denne uforutsigbarheten er farlig og destabiliserende. Opposisjonen i Syria har alt vært ute og hyllet amerikanerne, og sagt de håper dette bare er begynnelsen på mange flere angrep mot Assad-regimet.

– Man kan si mye om Russland, men de er forutsigbare og de gjør det de sier de skal gjøre, sier Wilhelmsen.

I første omgang har Russland kalt inn til krisemøte i FNs sikkerhetsråd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.