Det oppsummerer mellomvalget i USA, ifølge USA-eksperter NTB har snakket med. I Washington går det mot stillstand og kaos i en fastlåst situasjon. President Joe Biden må forberede seg på at det blir nesten umulig å få gjennom politikk.

Det skyldes at Republikanerne ser ut til å kontrollere Representantenes hus i Kongressen, selv om det ikke ble noen rød bølge i valget slik alle trodde. I USA er det Republikanerne som er røde, men kartet er så blått at Biden kommer styrket ut av valget.

I den røde kortstokken er det imidlertid ett ess som skinner sterkere enn noen gang: Ron DeSantis som vant en overveldende seier i guvernørvalget i Florida, og som kan utfordre Trump i kampen om å bli presidentkandidat i 2024. Det kan bli en bitter, intern maktkamp.

– Jeg vil si at DeSantis er den store vinneren på republikansk side, og Trump ser ut til å bli taperen, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke.

– DeSantis har fått et klart mandat til å utfordre Trump i 2024. Han kan si til Trump at «du tapte ditt gjenvalg, jeg vant mitt», sier statsviter Hilmar Mjelde i Norce-instituttet.

«Trump med hjerne»

Det er en dårlig skjult hemmelighet i amerikansk politikk at DeSantis vil bli president. Spørsmålet er om han vil utfordre Trump i 2024 eller vente til 2028. Han er blitt kalt en «Trump med hjerne». Grepet hans om Florida, som er en viktig stat i presidentvalget, er svært sterkt.

Samtidig gikk Trump på flere nederlag. Eksperter peker på at det var for uerfarne, ytterliggående og svake kandidater støttet av Trump som bidro sterkt til at Republikanerne ikke fikk brakvalget de ventet seg. CNNs analyse er at valgfornekterne var den store taperen.

– Men jeg tror ikke det er dødsstøtet for Trump. Jeg tror fremdeles Trump er favoritt til å sikre seg den republikanske nominasjonen. Men med DeSantis' sterke seier kan det bli en interessant kamp om nominasjonen i partiet, sier Løkke.

– DeSantis ser imponerende ut på et analytisk nivå, på papiret. Men husk at Trumps appell er følelsesbasert. Han har en karisma og kjendisfaktor DeSantis mangler, påpeker Mjelde.

Tsunami som ble en liten krusning

At det ble et nederlag for Republikanerne som parti, står klart. Det til tross for at de trolig tar Huset og dermed vil gjøre livet surt for Biden. Huset kontrollerer pengene i politiske prosjekter. I det polariserte USA er det liten grunn til å tro at de vil samarbeide med Biden.

Målingene – og historien som sier at presidents parti taper stort i mellomvalget, kombinert med de økonomiske problemene i USA – antydet en brakseier for Republikanerne.

– Det ser ut til at Demokratene overvinner meget sterk motvind og dermed kan erklæres en slags vinner. Det er fortsatt ikke helt klart hva det endelige resultatet blir, men gitt de historiske trendene nevnt overfor burde dette ha vært en Republikansk tsunami, sier forfatter og førsteamanuensis Hilde Eliassen Restad til NTB.

Biden i 2024 – eller en helt annen?

Spørsmålet frem mot 2024 er om det går mot en duell mellom Biden og DeSantis?

– Vi får ha litt is i magen – jeg er langt fra sikker på at Biden tar gjenvalg. Vi er inne i en tid hvor ting skifter veldig fort i amerikansk politikk. Demokratenes 2024-kandidat kan være en person som for øyeblikket ikke er på den politiske radaren, sier Hilmar Mjelde.

– Når det gjelder demokratene, så ser dette ut til å bli et oppsving for Biden. Noe som vil styrke hans gjenvalgsmuligheter. Men det er fremdeles uklart om Biden stiller til gjenvalg. Når du passerer 80 år, så har du etter min mening ingenting å gjøre i Det hvite hus. Men spørsmålet er om han innser dette selv, sier Løkke.

Og som alltid:

– Er det noe historien viser noe oss, så er det at Trump kan aldri avskrives, påpeker Mjelde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.