Noe av det første Tim Cook gjorde da han ble ansatt av Steve Jobs for å effektivisere produksjonen av Apple-produkter på slutten av 1990-tallet var å undertegne en kontrakt med Foxconn Technology Inc., tidligere kjent som Hon Hai Precision Industry.
Foxconn er blitt verdens største kontraktsprodusent av elektronisk utstyr og har rundt en million ansatte ved fabrikker. Apple-modellen, hvor nye modeller og produkter lanseres i tett samarbeid med leverandøren, kan bli brukt av elbilprodusenter.
– MÅ hemmeligholde alt
Foxconn inngikk en intensjonsavtale med det amerikanske elbilselskapet Fisker Inc. på onsdag om å utvikle en elektrisk bilmodell sammen og starte masseproduksjon i fjerde kvartal 2023. Foxconn planlegger en årsproduksjon på over 250.000 enheter.
– Samarbeidet mellom oss gjør at det kun vil ta 24 måneder å produsere den neste Fisker-modellen – fra utviklingsfasen til produksjon. Dette er halvparten av tiden det vanligvis tar fra en tegnebrettet til den ruller ut fra fabrikken, sa Foxconns styreformann Young Liu.
Det tok nesten fem år fra Fords ingeniører startet utviklingen av hva som ble elbilmodellen Mustang Mach-e til den ble lansert ved slutten av 2020.
Den danske bildesigneren Henrik Fisker, som sto bak kjente bilmodeller som BMW Z8, mest kjent fra James Bond-filmen «The World is Not Enough» og flere Aston Martin-modeller, lover en bilmodell som han frykter kan være for futuristisk for noen.
«Jeg er superspent på samarbeidet vårt med Foxconn. Denne modellen er så revolusjonerende at vi MÅ hemmeligholde alt inntil lanseringen i slutten av 2023. Den kan bli for futuristisk for noen», skriver han på Twitter.
Ny kursrekord
Henrik Fiskers forrige bileventyr, Fisker Automotive, endte i konkurs i 2013. Han fikk inn frisk kapital i fjor i et nytt selskap og har børsnotert Fisker Inc. via en fusjon med blankosjekkselskapet (SPAC) Spartan Energy Acquisition.
Aksjekursen på Fisker Inc. steg med 38,6 prosent ved New York-børsen på onsdag til en ny rekord. Selskapet har en børsverdi på vel seks milliarder dollar.
– Vi etablerte selskapet for å endre alle konvensjoner i bilindustrien. Dette prosjektet samler to likesinnede og utfyllende selskaper som ønsker å skape nye verdier i en tradisjonell industri, sier Fisker i en uttalelse om «Project PEAR».
Han sier Fisker og Foxconn skal utvikle en modell som kombinerer avansert teknologi, design, innovasjon og valuta for pengene.
– Dette skal gjøres samtidig som vi oppfyller forpliktelsen om å skape verdens mest bærekraftige kjøretøyer, sier Fisker.
Han trekker sammenligninger med Isaac Newtons åpenbaring da han visstnok lot seg inspirere av et eple som falt ned på bakken samtidig som han så månen på himmelen.
– Ikke ulike da Newton skjønte tyngdekraften har inspirasjonen til dette prosjektet kommet fra ukonvensjonelle kilder, sier Fisker i en uttalelse om designen på modellen.
– Aldri sett tidligere
Foxconn har ingen erfaring med å masseprodusere biler. De siste månedene har de inngått avtaler med blant annet kinesiske bilprodusenter og etablert en allianse med over 700 leverandører. Storselskapet som Qualcomm, Mediatek og Arm inngår i alliansen.
Fisker skal lansere suv-modellen «Ocean» i 2022 i samarbeid med Magna International.
I et intervju med D2 i fjor høst sa Henrik Fisker at ettersom elbilene tar en stadig større del av bilmarkedet, vil bilene bli mer og mer like. Desto viktigere blir designet, sa dansken.
– Denne modellen vil bli noe du aldri har sett tidligere, sier Fisker i et intervju med Bloomberg etter intensjonsavtalen med Foxconn ble presentert på onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.