Mange mente det var galskap av Lei Jun å starte produksjon av smarttelefoner i 2011 – flere år etter at Apple hadde lansert sin Iphone i et marked fylt med konkurrenter. Lei overså advarslene, endret spillereglene og er blitt verdens tredje største smarttelefonprodusent.

Masseproduksjon i 2024

Xiaomi-grunnleggeren er overbevist om at han vil klare å gjøre det samme i elbilmarkedet, hvor etablerte bilprodusenter og ukjente kinesiske konkurrenter forsøker å etablere seg i et marked som vokser svært raskt.

– Teknologiselskaper som ikke deltar i overgangen til elektriske kjøretøy vil forsvinne. Bilindustrien vil gå fra å være en mekanisk industri til en del av informasjonsteknologisektoren, sa Lei Jun under investorkonferansen på tirsdag.

Xiaomi-grunnleggeren leder elbilsatsingen selv. Xiaomi EV Inc. ble skilt ut som et eget selskap i september og det er ansatt over 450 nøkkelansatte i Kina. Xiaomis aksjekurs steg med 5,4 prosent ved Hongkong-børsen på tirsdag.

Lei Jun bekreftet at Xiaomi vil masseprodusere elektriske biler i første halvår av 2024.

«Fremdriften i den planlagte bilproduksjonen går raskere enn hva jeg hadde regnet med. Takk for all støtte», skriver Lei Jun på Weibo– et kinesisk sosialt nettverkssted tilsvarende Twitter.

Han bekrefter på Twitter at Xiaomi ligger foran planen. Beslutningen om å vurdere en elbilsatsing ble bekreftet med investeringer på 10 milliarder dollar (85 milliarder kroner) i vår.

Lav politisk risiko

Xiaomi planlegger å bygge en fabrikk i frihandelssonen Beijing Economic and Technological Development Area i Yizhuang, like sør for den kinesiske hovedstaden – også kalt «Beijing E-Town».

Selskaper skal kunne teste ut morgendagens teknologi med blant annet førerløse biler i «Beijing E-Town». Kinesiske myndigheter lokker med billig kapital, skattefordeler og tilgang til forskningsmiljøer. Målet er at Kina skal bli verdensledende.

Salget av elektriske biler i Kina økte med 148 prosent i september, ifølge China Association of Automobile Manufacturers. He Xiaopeng hos elbilprodusenten Xpeng Motors sa på tirsdag han regner med at 35 prosent av elbilsalget i Kina vil være elektrisk om fire år.

Xiaomis første modell skal lanseres i første halvår i 2024. Deretter skal en ny modell lanseres årlig. Målet er et salg på 900.000 enheter de første tre årene, ifølge lekkasjer til teknologinettsted 36krypton i september.

Bil med Embret: Gigantisk plass og egen fotskammel – men én ting er helt i det blå
Nio ES8 er nok en spennende kinesisk elbil-nyhet.
02:44
Publisert:

–Den politiske risikoen er veldig lav sammenlignet med andre bransjer som utdannelsessektoren, internett eller eiendom, sier analytiker Toliber Ma ved meglerhuset Guotai Junan Securities til Bloomberg.

Xiaomi har foretatt en rekke oppkjøp de siste månedene for å sikre seg patenter, kompetanse og nøkkelansatte, ifølge.

Selskapet kjøpte Deepmotion, som har utviklet teknologi for selvkjørende biler, for 80 millioner dollar tidligere i år. De har også investert i batteriselskapet AVIC Lithium og tatt en større eierpost i ZongMu Technology, som har utviklet automatisk parkering av biler.

Musk er imponert

Konkurransen er intens i Kina. Selskaper som BYD, NIO, Li Auto og XPeng Motors lanserer nye elbilmodeller fortløpende på det lokale markedet og ekspanderer til vekstmarkeder internasjonalt, blant annet i Norge.

Aksjekursen på BYD, hvor den amerikanske investoren Warren Buffett kjøpte seg inn under finanskrisen i 2008, er mer enn doblet ved Shenzhen-børsen i Sør-Kina det siste året.

Tesla-sjef Elon Musk er også imponert over hva de kinesiske konkurrentene har fått til.

–Jeg har stor respekt for mange av de kinesiske bilprodusentene som står bak ny teknologi. Kinesiske kunder ønsker intelligente biler med mer teknologi. Det er programvareløsningene som vil forme bilindustriens fremtid – design, produksjon og spesielt førerløse kjøreegenskaper, sa Musk i september, under New Energy Vehicle Congress, ifølge Barron’s.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.