Sedvanlig forsinket inntok Tesla-grunnlegger Elon Musk scenen sent torsdag kveld, like ved der søsterselskapet SpaceX bygger avanserte raketter i Hawthorne i California i USA.Denne gangen var det ikke etablering av kolonier på Mars Musk ville snakke om.

Tesla har lansert Cybertruck. Karosseriet er bygget med en spesiell form for stål. Prisen starter på under 40.000 dollar i USA. Toppmodellen skal ha en rekkevidde på over 800 kilometer.
Tesla har lansert Cybertruck. Karosseriet er bygget med en spesiell form for stål. Prisen starter på under 40.000 dollar i USA. Toppmodellen skal ha en rekkevidde på over 800 kilometer. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/NTB Scanpix)

Det kunne minne om det. Med rød bakgrunn og hvite laserlignende stråler ga presentasjonen assosiasjoner til romskip fra en science fiction-film fra 1970-tallet som var i ferd med å lande.

– Jeg lanserer for dere min skaper, sa en modell på scenen for Elon Musk kom ut mens publikum ropte «Elon, Elon, Elon».

– Jeg elsker dere også, sa han.

– Pickuper har ikke endret seg på 100 år. Det er vanskelig å vite hvilke merke det er, sa han og viste frem bilder av standard pickuper fra amerikanske og japanske bilprodusenter på storskjermer bak seg på scenen.

– Vi må ha bærekraftig energi nå. Uten en pickup-truck kan vi ikke løse det. De er blant de mest solgte. La meg presentere Cybertruck, sa han.

Teslas Cybertruck skal nå 100 kilometer i timen på 2,9 sekunder. Den kommer i tre ulike versjoner. Den billigste har en rekkevidde på 400 kilometer. Toppmodellen skal nå 800 kilometer, ifølge Musk.

Tesla Cypertruck. Teslas Cybertruck ble lansert i California den 22. november 2019. Toppmodellen skal nå 100 kilometer i timen på 2,9 sekunder. Den kommer i tre ulike versjoner. Den billigste har en rekkevidde på 400 kilometer. Toppmodellen skal nå 800 kilometer.
Tesla Cypertruck. Teslas Cybertruck ble lansert i California den 22. november 2019. Toppmodellen skal nå 100 kilometer i timen på 2,9 sekunder. Den kommer i tre ulike versjoner. Den billigste har en rekkevidde på 400 kilometer. Toppmodellen skal nå 800 kilometer. (Foto: Tesla)

Prisen starter på like under 40.000 dollar (360.000 kroner) i USA. Toppmodellen ligger på like under 70.000 dollar (640.000 kroner).

Det er åpnet for bestilling i USA, Canada og Mexico. Deler av Teslas nettsted krasjet under lanseringen med beskjeden «Too Many Requests».

Masseproduksjon vil først starte om to år – mot slutten av 2021. Toppmodellen kommer ikke før i 2022–23.

Musk var i storform. Han viste frem hvordan pickupen er skuddsikker med et 9 mm skudd mot karosseriet og det ble slått med slegge mot døren.

– Hvem er kjøperne

Tiden der Tesla hadde dette markedet nesten for seg selv, er over. Ford lanserte en ny elektrisk suv tidligere denne uken. Volkswagen er i ferd med å elektrifisere fremtidige modeller. Det er også nye konkurrenter som har storselskaper som Amazon, Google og Alibaba på eiersiden.

Tesla-grunnlegger Elon Musk var i storform under lanseringen elbilen Tesla Cybertruck natt til torsdag. Bestilling kan gjøres nå, men levering skjer tidligst om to år.
Tesla-grunnlegger Elon Musk var i storform under lanseringen elbilen Tesla Cybertruck natt til torsdag. Bestilling kan gjøres nå, men levering skjer tidligst om to år. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/NTB Scanpix)

Analytikere er skeptiske til hvor stort markedet for elektriske pickuper er.

– Jeg har ingen anelse om hvordan det elektriske pickupmarkedet vil se ut. Hvem er kjøperne? Er det de som kjøper pickup for jobben, som Fords F-150 og Chevy Silverado? Det er vanskelig å forestille seg at de vil gå over til elektrisk, sier analytiker Michele Krebs hos Autotrader til Forbes.

Musk har sagt at Teslas pickupmodell skal «være en bedre pickup enn Ford F-150» og «en bedre sportsbil enn Porsche 911. Under en analytikerkonferanse nylig innrømmet han at etterspørselen vil være lavere enn Teslas «Model S» og «Model X».

Tesla Cybertruck. Teslas nye elektriske Cypertruck kan bestilles allerede nå for 1000 kroner. Levering vil tidligst skje om to år. Toppmodellen er neppe klar før i 2023.
Tesla Cybertruck. Teslas nye elektriske Cypertruck kan bestilles allerede nå for 1000 kroner. Levering vil tidligst skje om to år. Toppmodellen er neppe klar før i 2023. (Foto: Tesla)

«Model S» solgte under 18.000 enheter i tredje kvartal 2019.

– Det kan være at etterspørselen kommer fra kjøpere som vil ha en pickup, men som aldri vil vurdere en bensin- eller dieselbil. Kanskje det blir et nytt statussymbol, spør analytiker Michele Krebs.

Lukrativt marked

USA er verdens største pickupmarked med rundt to millioner solgte biler i året. Det selges i underkant av en million i andre markeder – i hovedsak Asia, Midtøsten og Australia. Dette er et svært profitabelt segment og kjøperne velger ofte å legge inn tilleggsutstyr.

– Kjøpere av elektriske pickuper må være overbevist om at dette er en god løsning. Ford og General Motors har en veldig sterk mulighet til å overbevise dem enn hva Tesla gjør, da de allerede kjenner kjøperne. De har ikke tenkt å lene seg tilbake og la Tesla overta markedet, sier bilanalytiker Stephanie Brinley hos IHS Markit til USA Today.

Rivian er en ny bilprodusent, som blant annet har Amazon på eiersiden. De viste frem en modell allerede i fjor. Det er fortsatt minst ett åt før selskapet starter masseproduksjon. Amazon satt tidligere i høst inn en ordre på 100.000 varebiler fra Rivian.

Produksjonsproblemene Tesla hadde for seks måneder siden er et tilbakelagt kapittel – i alle fall for nå. Den nye fabrikken i Shanghai i Kina har startet testproduksjon av «Model 3» og ved årsskiftet er planen å produsere 1000 biler i uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.