Da koronapandemien satte inn for ett år siden satte internasjonale elektronikkprodusenter og bilprodusenter på bremsene. De fryktet etterspørselen ville stupe. Det motsatte har skjedd.

– En perfekt storm

På mandag stanset bilprodusenten Ford produksjonen ved en fabrikk i Ohio – foreløpig for en uke. I forrige uke ble et skift kanseller ved en fabrikk i Louisville, hvor de blant annet produserer modellene Escape og Lincoln Corsair. Årsaken er mangel på databrikker til bilene.

– Alt dreier seg om databrikker. Dette er en perfekt storm mellom tilbud og etterspørsel. Dette er i grunn og bunn et nytt etterspørselsnivå som ikke holder tritt. Dette er en krise for alle og det blir verre, sier analytiker Neil Campling hos finansinstitusjonen Mirabaud Group til The Guardian.

Stellantis, som er blitt verdens fjerde største bilprodusent etter fusjonen mellom Fiat-Chrysler og franske PSA, lar halvferdige pickup-trucker stå ved lagrene. De vil installere elektronikk og komponenter senere. Selskapet sier dette kan ta «flere uker», ifølge Reuters.

– Den store usikkerheten er åpenbart hva som skjer med databrikker, spesielt i første halvår, sa Carlos Tavares under en analytikerkonferanse tidligere i mars, hvor han ikke utelukket at mangelen kan fortsette inn i 2022.

Ifølge konsulentselskapet AlixPartners vil «chipageddon» føre til et fall i det globale bilsalget på 61 milliarder dollar. Ford har advart om et resultatfall på 2,5 milliarder dollar fra databrikkemangelen. Hos GM ligger anslagene på to milliarder dollar.

– Produksjonen faller, den øker ikke. Ubalansen mellom tilbud og etterspørsel blir bare verre, sier analytiker Takeshi Miyao hos AlixPartners til Bloomberg.

Produktforsinkelser

I fjor høst måtte Apple utsette lanseringen av Iphone 12 på grunn av mangel på komponenter.

– Det er ingenting som tyder på at tilbudet tar seg opp igjen eller at etterspørselen faller. Bilindustrien er hardest rammet av dette da de var de siste som kom til festen. Hvis Apple kjøper komponenter for 56 milliarder dollar i året – hvem vil produsentene forsyne først, spør Campling.

Vi har knapt sett snurten av 5G. Allerede satser Apple på den neste store teknologien
Apple satser på å bli en sentral aktør innen 6G-teknologi.
00:38
Publisert:

Konkurrenten Samsung, som er en av verdens største produsenter av komponenter, sa i forrige uke årets utgave av Note-serien kan bli utsatt eller kansellert.

– Det er en alvorlig ubalanse i tilbud og etterspørsel for databrikker i it-sektoren i hele verden. Det er vanskelig å si at er helt løst, sa Samsungs toppsjef Koh Dong-jin under generalforsamlingen.

Konsernsjef Koh Dong-jin påsto dette ikke skyldes mangel på komponenter. Analytikere som følger dette markedet, er skeptiske til om dette stemmer.

– Det er utrolig at Samsung, som selger databrikker for 56 milliarder dollar til andre og forsyner seg selv med 36 milliarder dollar, må utsette lanseringen av et av sine egne produkter, sier Campling.

– Dette vil folk merke

Databrikkeleverandørene i Asia er i ferd med å øke prisene betydelig for andre gang på under ett år. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., som har Apple, Qualcomm og Nvidia som sine største kunder, kontrollerer 54 prosent av avanserte databrikker, ifølge Trendforce.

– Dette vil folk merke. Forvent at biler og telefoner vil koste mer. Årets Iphone vil ikke bli billigere enn fjorårets modell, ifølge Campling.

USAs president Joe Biden ønsker at USA og allierte skal samarbeide for å akselerere oppbyggingen av en forsyningskjede for databrikker, batteriteknologi, medisinsk utstyr, sjeldne råvarer og andre komponenter.

Kinas president Xi Jinping vil prioritere teknologi i den neste femårsplanen med egen teknologi og forsyningskjede. I fjor brukte Kina 378 milliarder dollar på forskning og utvikling, ifølge National Bureau of Statistics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.