Det har vært en prekær mangel på databrikker til bruk i elektronikk, biler og i produksjonsprosesser siden slutten av 2020. Dette har allerede ført til høyere priser for kunder. Produsentene melder om fortsatt høy etterspørsel og mener problemene kan vare lenge.

– Dette vil ta tid

Internasjonale storselskaper som Samsung, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) og Intel produserer hva de makter av dataprosessorer, sensorer og andre avanserte komponenter.

– Dette vil ta tid. Det kan ta ett eller to år før vi kar en balanse i tilbud og etterspørsel. Det tar lang tid å øke produksjonskapasiteten, sa Intels toppsjef Pat Gelsinger, ifølge Wall Street Journal.

Det amerikanske databrikkeselskapet, som er mest kjent for å utvikle og produsere dataprosessorer for personlige datamaskiner, la frem kvartalsresultater torsdag kveld. Omsetningen endte på 19,6 milliarder dollar – 1,8 milliarder dollar høyere enn ventet, ifølge Factset.

– Verden trenger mer databrikker, men det må være balanse i forsyningskjedene, sa Gelsinger under analytikerkonferansen.

Intel justerte opp salgsprognosene for hele året. Koronapandemien har ført til rekordhøy etterspørsel etter avanserte personlige datamaskiner til bruk på hjemmekontor. Pc-salget økte med 33 prosent i forrige kvartal.

– Selv om folk går tilbake på jobb, vil det fortsatt være hybride jobbløsninger. Det vil være behov for flere datamaskiner for hver husstand, sa Gelsinger.

Intel er interessert i å overta konkurrenten GlobalFoundries i hva som vil bli selskapets største oppkjøp. Selskapet produserer avanserte databrikker for andre kunder, tilsvarende hva TSMC og Samsung gjør for store kunder som blant annet Apple og Dell.

Nederlandske ASML er den viktigste leverandøren av avansert produksjonsutstyr til databrikkefabrikker. Aksjekursen er nesten doblet på ett år og nådde en ny rekord på torsdag og en børsverdi på 300 milliarder dollar.

– Vi har aldri vært mer i søkelyset enn vi er nå, sa toppsjef Luc Van den hove i et intervju med Bloomberg i sommer.

Bygger fabrikker i USA

TSMC skal investere 900 milliarder kroner de neste tre årene, blant annet en stor fabrikk i USA. Samsung og SK Hynix leder et offentlig sørkoreansk fremstøt, hvor staten deltar, med å investere 4000 milliarder kroner i forskning og produksjon frem til 2030.

Som en del av infrastrukturpakken til president Joe Biden planlegges det å investeres 52 milliarder dollar for å støtte opp rundt utvikling og produksjon av avanserte databrikker i USA.

– Vi må tilrettelegge for produksjon av databrikker i USA og sørge for at det kan gjøres, sa handelsminister Gina Raimondo på torsdag.

Kina er i gang med å støtte opp egen industri og finansiere bygging av store fabrikker som skal gjøre landet mer selvforsynt med avansert teknologi. Dette skjer samtidig som at kinesiske elbilprodusenter er i ferd med å innta nye markeder.

Bilindustrien er hardt rammet av databrikkemangelen, som ifølge AlixPartners har vil koste minst 110 milliarder dollar i tapt omsetning. Salgsprognosene er blitt nedjustert med 3,9 millioner enheter – til 80,7 millioner solgte bilder i 2021.

«Knappheten vil fortsette å påvirke salget de neste to kvartalene», sa den tyske bilprodusenten Daimler nylig.

Nybilsalget i Kina falt med 5,1 prosent i juni. Ifølge China Passenger Car Association skyldes dette at fabrikkene ikke har tilgang til komponenter for å kunne ferdigstille bilene.

Hamstrer datakomponenter

Den sørkoreanske bilprodusenten Hyundai la frem de beste kvartalsresultatene på syv år på torsdag med en tredobling av driftsresultatet.

Elbilmodellen Ioniq 5 er blitt en suksess i hjemmemarkedet, USA og Europa. Hyundai planlegger en ny fabrikk i USA som skal produsere elektriske biler.

Sjekk de kule funksjonene på Hyundais nye elbil Ioniq 5
– Litt sci-fi at det ikke sitter noen i bilen når den kjører.
03:15
Publisert:

Aksjekursen har steget med 20 prosent i år – høyere enn hovedindeksen ved Seoul-børsen. Selskapet bekreftet på torsdag de har sikret seg databrikker og elektroniske komponenter for de neste 18 månedene.

– Vi justerte produksjonen i mai og juni, da det var alvorligst. Situasjonen vil bli noe bedre fra tredje kvartal, men det vil fortsatt være knapphet på enkelte komponenter, sa direktør Seo Gang-hyun under resultatpresentasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.