Bilprodusenten Jaguar Land Rover er siste selskap som må innstille produksjonen som følge av mangelen på elektroniske datakomponenter. Tidligere har selskaper som Ford, GM, Toyota og Volkswagen i lengre perioder blitt tvunget til å gjøre det samme.

Daimler stanser produksjonen ved to tyske Mercedes-fabrikker fra fredag – foreløpig i en uke. Store elektronikkselskaper, som blant annet Samsung, har valgt å ikke komme med produktlanseringer de neste månedene på grunn av knapphet på komponenter. Dette skal blant annet gjelde smarttelefonserien Note, som vanligvis kommer med en ny modell hver sommer.

– Hele forsyningskjeden for komponenter er fortsatt ustabil, og usikkerheten fremover er høy. Vi er beredt til å øke produksjonen når det viser seg mulig, sa Volvos konsernsjef Martin Lundstedt under resultatpresentasjonen på torsdag.

Inflasjonsfare

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) er verdens største produsent av elektroniske datakomponenter. Det finnes knapt et elektronisk produkt som ikke har komponenter fra TSMC. Produksjonen går for fullt. Etterspørselen er langt høyere.

Under resultatpresentasjonen på torsdag sa TSMCs konsernsjef at situasjonen er blitt verre siden januar, men det kan gå mot en bedring fra slutten av tredje kvartal.

Finansinstitusjonen Goldman Sachs mener at knappheten på mikrodatabrikker vil øke inflasjonen med 0,4 prosentpoeng ut 2021. Dette vil komme fra en prisøkning på i gjennomsnitt tre prosent på ferdige produkter som benytter databrikker. Slår dette til kan dette gi et utslag i form av en inntil én prosent lavere økonomisk vekst for verdensøkonomien, skriver Goldman Sachs i en rapport.

Finansinstitusjonen tror det er mer sannsynlig at den globale veksten vil bli rundt 0,5 prosent lavere på grunn av komponentmangelen i 2021.

«Selv om mikrodatabrikker kun utgjør 0,3 prosent av den amerikanske produksjonen, benyttes de i 12 prosent av produksjonsinnsatsen», skriver Goldman Sachs ifølge CNBC.

Den nye oljen

Finansinstitusjonen TS Lombard ser et strukturelt skifte som flytter den globale geopolitikken og finans på grunn av databrikker.

«Ettersom verden blir mer og mer knyttet sammen, mer automatisert og grønnere, vil de brukes en høyere andel datakomponenter for hver enhet økonomisk vekst som skapes», skriver TS Lombards analytiker Rory Green.

Selskaper som taiwanske TSMC og sørkoreanske Samsung Electronics er markedsledere og kontrollerer dette markedet. De siste fem årene har databrikker økt til 64 prosent av den taiwanske eksporten og 41 prosent av Sør-Koreas. Dette venter TS Lombard vil fortsette å øke.

«Taiwan og Sør-Korea er nye Opec. Mikrodatabrikker er den nye oljen», skriver analytiker Rory Green hos finansinstitusjonen.

Analytikeren mener at den globale økonomiske veksten er avhengig av produksjonen i disse to landene og at det påvirker inflasjon – og maktbalansen mellom supermaktene USA og Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.