Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med 1,3 prosent da handelen startet fredag morgen. Fallet har avtatt noe. Det har vært høy volatilitet gjennom hele uken med store bevegelser, men relativt lite handelsvolum.

Kina-børsene har holdt stengt og åpner igjen på mandag – en knapp uke før kommunistpartiets 20. konferanse starter.

Dårlige nyheter er gode nyheter

Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for september legges frem før Wall Street åpnet på fredag. Konsensus tyder på at det ble skapt mellom 255.000 og 275.000 nye arbeidsplasser. Det betyr at arbeidsledigheten holdt seg stabil i USA på 3,7 prosent, ifølge Dow Jones.

I en vanlig situasjon ville dette bli sett på som positive nyheter. Flere i arbeids signaliserer at det går bra i næringslivet og at investeringer og forbruk vil holde seg oppe.

– Dårlige nyheter tilsvarer gode nyheter, og gode nyheter er dårlige nyheter, sier sjeføkonom Vincent Reinhart hos Dreyfud-Mellom til CNBC.

Hvis det viser seg at arbeidsmarkedstallene er for gode kan dette bli tolket som kraftigere innstramninger fra Fed, den amerikanske sentralbanken, i form av renteøkninger.

– Det virker som at markedet roper etter en endring fra Fed og det vil bli lett etter noe som kan styrke disse ideene i arbeidsmarkedsrapporten. Det betyr at markedet trenger å se mye svakere jobbtall enn i september, da det ble registrert 315.000 nye arbeidsplasser. Selv ikke 255.000 er tilstrekkelig, skriver ING i morgenrapporten fra Singapore, hvor hva som skjer på den andre siden av verden er det dominerende temaet fredag morgen.

Kutter prisene

Sør-Koreas største selskap, Samsung Electronics, kom med foreløpige kvartalsresultater fredag morgen. For første gang siden 2019 opplevde selskapet et driftsresultatfall.

Det var ventet et driftsresultat på 12.100 milliarder won, men vil sannsynligvis ende på 10.800 milliarder. Omsetningen landet på 76.000 milliarder won. Dette var også lavere enn ventet.

Det er dataminnemarkedet som har kollapset på kort tid. PC-produsentene har kuttet i bestillingene og store datasentre opplever også langt tøffere tider. For første gang på over fire år falt databrikkeproduksjonen i Sør-Korea i august.

Kyung Kyehyun, som leder databrikkedivisjonen, advarte nylig ansatte om at salgsprognosene for andre halvår er blitt kuttet med 32 prosent sammenlignet med hva selskapets egne budsjetter lå på så sent som i april i år, ifølge næringslivsavisen Korea Economic Daily.

Analytikere, som følger markedet tett, mener endringene slo til for fullt på forsommeren.

– På grunn av den ekstremt svake etterspørselen begynte kunder å redusere varelagrene fra slutten av andre kvartal 2022. Med unntak av enkelte store teknologiselskaper reduserer kundene minnebrikkebestillingene til tross for store priskutt, sier analytiker Song Myung-sup ved Hi Investment & Securities til Bloomberg.

Samsung legger frem offisielt kvartalsresultat i slutten av oktober. Aksjekursen er svakt høyere fredag morgen med 0,4 prosent. Kursen har falt med 28 prosent i år.

Forsiktig optimisme

Pc-salget falt med 15,3 prosent i andre kvartal, ifølge analyseselskapet IDC. Smarttelefonsalget falt med 8,7 prosent. Samsung solgte 62,4 millioner enheter, 18 millioner flere enn Apple, og fikk en markedsandel på 21,8 prosent – 5,6 prosentpoeng høyere enn i 2021.

– Hva som startet som et marked med forsyningsproblemer har snudd til å bli et marked med etterspørselsproblemer, sa analysedirektør Nabila Pobal hos IDC i forbindelse med fremleggelsen av analyser etter andre kvartal.

Advanced Micro Devices (AMD), som sammen med Intel er største leverandør av dataprosessorer til PCer og servere, kom med resultatvarsel etter børsen stengte i USA på torsdag. Omsetningen ventes å bli over 16 prosent lavere enn tidligere prognoser.

Aksjekursen falt umiddelbart med åtte prosent og endte 4,5 prosent lavere i etterhandelen. Intel-kursen falt med 2,8 prosent i etterhandelen og grafikkortprodusenten Nvidia falt med over tre prosent.

Det taiwanske selskapet Hon Hai Precision Industry, som produserer elektronikk på vegne av selskaper som Apple, Microsoft og Dell, er forsiktige optimister. Det var rekordhøy omsetning i september og for hele kvartalet økte salget sannsynligvis med 24,4 prosent.

Apple skal ha kuttet Iphone-produksjonen med seks millioner enheter for fjerde kvartal, ifølge Bloomberg.

Årets siste kvartal er det viktigste for teknologiselskapene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.