I 2015 befant Elizabeth Holmes (34) seg helt i toppen av Forbes oversikt over unge som hadde skapt sin milliardformue helt på egen hånd. Forbes estimerte nettoformuen hennes til nesten 40 milliarder kroner.

Holmes var bare 19 år gammel da hun sluttet på Stanford-universitetet for å starte blodtestingsselskapet Theranos, etter å ha utviklet en helt ny metode som skulle revolusjonere det umoderne blodprøvemarkedet.

Hun ble blant annet presentert for USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger. På en blogg på nettsiden til Times skrev Kissinger i april 2015 at Elisabeth Holmes er et eventyr som bare kunne skje i USA.

Så startet nedturen. Den amerikanske apotekkjeden Walgreens kuttet samarbeidet med Theranos da det etter hvert viste seg at blodprøveteknikken på langt nær var så avansert som Holmes hadde hevdet. Ja, selskapets teknikk og produkter var knapt funksjonsdyktige. Og allerede i 2016-utgaven av Forbes oversikt over unge gründere ble formuen til Holmes vurdert til null.

Deretter fulgte tilbakeslag etter tilbakeslag for Holmes med blant annet kriminaletterforskning av hvorvidt Theranos har villedet investorer om selskapets påståtte unike teknologi og virksomhet.

Nedturen er beskrevet som det største mageplasket i amerikansk næringsliv i 2016.

Bedrageritiltale

Denne uken kulminerte «sagaen» om Holmes med at det amerikanske kredittilsynet Sec tiltalte henne for bedrageri, skriver Wall Street Journal (WSJ).

SEC mener at Theranos bevisst villedet investorene om effekten til blodprøveteknikken, og på den måten lurte til seg over 700 millioner dollar (5,4 milliarder kroner) mellom 2013 og 2015.

Holmes slipper likevel trolig unna rettssak, da hun ifølge WSJ har inngått et forlik med Sec som innebærer at hun blir helt utestengt fra næringslivet de neste ti årene. Hun tvinges også til å selge sine aksjer i Theranos.

Holmes har i forbindelse med forliket valgt å hverken erkjenne eller benekte tiltalens innhold om bedrageri. Forliket er imidlertid ikke gyldig ennå, da det formelt må godkjennes av en domstol.(Vilkår)

Folk i oljebransjen om Statoils navneendring
– Hesten kan hete hva den vil bare den drar.
01:32
Publisert: