Elizabeth Warren (70) er definitivt den kandidaten som er mest i skuddet i demokratenes nominasjonskamp. Hun trekker fulle hus på sine valgmøter, foran et entusiastisk publikum, og på meningsmålingene har tendensen vært for oppadgående helt siden tidlig i sommer.

Warren har fått ros for å være tydelig og med konkrete politiske planer. I motsetning til mange av rivalene, er hun også svært klar på at det bør startes riksrettsprosess mot president Donald Trump.

Det første sjokket

Nå seiler Warren for første gang forbi favoritten Joe Biden (76) på en meningsmåling i Iowa. På målingen utført av avisen Des Moines Register får Warren 22 prosent oppslutning blant medlemmer i Det demokratiske partiet som sier de sannsynligvis vil stemme ved nominasjonsvalget.

Biden, som tidligere har ledet i tre tilsvarende målinger utført av avisen, får 20 prosent, mens Bernie Sanders (78) får 11 prosent, Pete Buttigieg (37) ligger på ni prosent og Kamala Harris (54) på seks prosent.

– Dette er det første større sjokket i det som har vært et nokså stabilt race. Dette er første gang en annen enn Joe Biden leder, sier J. Ann Selzer, president i Selzer & Co. som har utført målingen, til Des Moines Register.

Avisen er kjent for å levere presise politiske målinger, og siteres bredt i forbindelse med nominasjonsvalg og presidentvalg.

Warrens momentum

Selv om det fortsatt er tidlig, er det helt klart at Warren er den kandidaten som er i en mest positiv utvikling med økende oppslutning på meningsmålingene.

Biden leder fortsatt nokså klart på de nasjonale målingene, men oppslutningen om den tidligere visepresidenten ligger helt stabilt. Bernie Sanders har sine trofaste tilhengere, men også senatoren fra Vermont sliter med å begeistre nye velgere.

De vel tre millioner innbyggerne i den landbruksdominerte delstaten Iowa i Midtvesten setter ofte tonen for amerikanske valg, rett og slett fordi de er først ute. Barack Obama tok en sensasjonell seier i Iowa, som dannet grunnlaget for at han ble demokratenes kandidat og senere president.

Nominasjonsvalget i Iowa avholdes 3. februar. En seier her kan gi et skikkelig løft frem mot «supertirsdag» en måned senere. Mye vil avgjøres her med valg i flere delstater, som California og Warrens hjemstat Massachusetts.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.