Elon Musk og Jack Ma er to av de mest innflytelsesrike teknologivisjonærene i verden. Både Tesla og Alibaba ble etablert på denne siden av årtusenskiftet og de to er blitt blant verdens rikeste entreprenører.

Alibaba er den eneste reelle utfordreren til Amazon utenfor USA. Tesla og SpaceX har endret bil- og romfartsindustrien.

Den største tabben

De to er kjent for å være svært frittalende og til tider kontroversielle. Jack Ma har trukket seg tilbake fra den daglige driften av Alibaba og legger langsiktige strategier.

Selskapets investeringer på kunstig intelligens er blant de største gjort av noe selskap i verden. Tesla- og SpaceX-grunnlegger Elon Musk har aldri lagt skjul på at han frykter hva kunstig intelligens vil kunne gjøre med menneskeheten og kloden hvis utviklingen får fortsette uten begrensninger.

– Hva er båndbredden til oss mennesker? Kanskje noen hundre bit i sekunder, eller kanskje noen kilobit hvis vi skal være rause. Datamaskiner kan enkelt kommunisere på terabit, sa Elon Musk under åpningen av en kunstig intelligens-konferanse i Shanghai.

En terabit er 1000 milliarder bit, som er den grunnleggende enheten for all digital informasjon – representert ved verdiene «0» og «1».

– Datamaskinene vil bli utålmodige. Det blir som om vi mennesker snakker med et tre, sa Musk.

Jack Ma parerte med å si at han var «ganske så optimistisk» på kunstig intelligens (AI) og at folk som er «street smart» ikke har noe å frykte.

– Jeg vet ikke helt, mann. Det høres mer ut som de siste ordene fra en på dødsleiet. Den største tabben jeg ser folk gjøre, er å anta at de er smarte. Kunstig intelligens vil være smartere enn det smarteste mennesket du noensinne vil møte, advarte Musk.

12-timersdager – for noen

I vår forsvarte Alibaba-grunnlegger Jack Ma «996»-praksisen i den kinesiske teknologiindustrien, hvor arbeidsdager fra ni om morgenen til ni på kvelden (12 timer), seks dager i uken ofte har vært normen – 72-timersuker.

– Det er en velsignelse. Uten denne typen arbeidskultur vil Kinas økonomi sannsynligvis miste vitaliteten og drivkraften, sa han i april, ifølge CNN.

Under AI-konferansen i Shanghai modererte han seg og mente at kunstig intelligens vil gjøre at mennesker vil ha mye mer tid til disposisjon.

– Jeg tror mennesker kan jobbe tre dager i uker og fire timer om dagen, sa han, og trakk paralleller til når elektrifiseringen av næringsliv og boliger som en del av den moderne industrirevolusjonen.

I kinesiske medier blir Ma latterliggjort av uttalelsene.

«Tidligere har han snakket på kinesisk om «996»-praksisen. Det er for oss. Nå snakker han på engelsk om 12-timersuker. Det er for utlendinger», skriver en bruker på den kinesiske lynmeldingstjenesten Weibo.

Befolkningskollaps

Musk og Ma var enige om at befolkningen på kloden står i fare for å kollapse.

– Forutsatt at det eksisterer en menneskevennlig fremtid med kunstig intelligens, tror jeg det største problemet de neste 20 årene er en befolkningskollaps. La meg gjenta dette; ikke en befolkningseksplosjon, men en befolkningskollaps, sa Musk.

Ma fulgte opp med å si at en kinesisk befolkning på 1,4 milliarder mennesker kan virke mye, men at dette vil skape store problemer for Kina.

– Befolkningen kommer til å falle raskt. Det vil komme en kollaps, sa Jack Ma.

Musk, som kom rett fra California til Shanghai med jetlag, sa at kunstig intelligens på et tidspunkt kan simulere en person på alle måter, og med mange enkeltindivider samtidig.

– Det er faktisk et sterkt argument for at vi er inne i denne simuleringen akkurat nå, sa Musk, og sådde dermed tvil om hvem som egentlig kom med uttalelsene på AI-konferansen i Shanghai – Musk eller en avansert datamaskin med kunstig intelligens.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.