Det er ett år siden investorer ved aksjemarkedene våknet og skjønte at koronaviruset var i ferd med å spre seg fra Kina til andre deler av verden. Dette utløste en panikk. Ingen storselskaper ble spart.

Amazons aksjekurs falt kraftig – før investorer skjønte at hjemmesitting og restriksjoner ville endre handlemønsteret. Aksjekursen er doblet siden bunnen den 12. mars – samme dag som blant annet Norge stengte ned.

Tesla har vært i en egen divisjon. Aksjekursen ble mer enn 12-doblet fra mars til januar.

Prestasjonsbasert bonus

Grunnleggerne Jeff Bezos og Elon Musk har siden nyttår knivet om å være verdens rikeste. Musk gikk forbi Bezos i januar, da Tesla-kursen nådde en ny topp på nesten 900 dollar. For ett år siden lå Musk på en 31. plass på Forbes-listen, som oppdateres daglig.

Tesla-kursen har falt og da de amerikanske børsene stengte på tirsdag hadde Bezos tatt tilbake topplasseringen som verdens rikeste. Ifølge Forbes-listen har Bezos en formue på 190,3 milliarder dollar. Dette er 17 milliarder dollar mer enn Elon Musk.

Bezos meldte tidligere i februar at han går av som administrerende direktør for netthandelsgiganten i løpet av tredje kvartal i år, men fortsetter som styreleder.

Musk har inngått en avtale med prestasjonsbasert avtale som kan gir belønning i form av aksjeopsjoner. I 2020 mottok Musk fire opsjoner til å kjøpe 8,4 millioner aksjer til en kurs som er betydelig lavere enn dagens kurs. Disse opsjonene er verdt rundt seks milliarder dollar.

De neste to årene kan bli svært lukrative. Ifølge Teslas årsrapport kan han motta tre opsjoner i 2021 hvis Tesla innfrir en rekke delmål, blant annet omsetningsvekst og resultater. Disse kan bli verdt nesten 20 milliarder dollar.

Hvis Tesla innfrir alle målene som ble godkjent av Teslas aksjonærer under generalforsamlingen i 2018 kan Musk få kjøpe 101 millioner aksjer til kurs på 70 dollar. Dette vil koste Musk vel syv milliarder dollar.

Verdien på aksjene, med dagens kurs, er på 80,4 milliarder dollar.

Historisk formuesøkning

Bezos har toppet milliardæroversikten siden 2017, da han gikk forbi Microsoft-grunnlegger Bill Gates. Gates er skjøvet ned til en fjerdeplass på oversikten med en formue på 123,9 milliarder dollar. Han har solgt seg nesten helt ut av Microsoft.

Franskmannen Bernard Arnault, som kontrollerer luksusimperiet LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, har en solid tredjeplass med 157,9 milliarder dollar.

Den amerikanske investoren Warren Buffett, som vekslet med Bill Gates om å være verdens rikeste, er skjøvet ned til en syvendeplass med en formue på 92,9 milliarder dollar.

Nye navn har inntatt oversikten, blant annet asiatiske gründere som for ett år siden var ukjente. Zhong Shanshan var ikke inne på listen over verdens 1000 rikeste for ett år siden. Nå er han 2,5 milliarder dollar unna å innta 100-milliarderdollarlisten – på en sjetteplass.

Formuen har kommet til syne etter børsnoteringen av drikkevannsselskapet Nongfu Spring og farmasiselskapet Beijing Wantai Biological Pharmacy i fjor.

Formuen til verdens ti rikeste økte med 540 milliarder dollar i løpet av 2020, ifølge en rapport fra Oxfam. Den samlede formuen til alle verdens dollarmilliardærer var på 11.950 milliarder dollar ved årsskiftet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.