Elon Musk er på vei til delstaten South Australia på fredag for å gi en oppdatering på bygging av et av verdens største batterikomplekser ved et vindkraftverk. Målet er at batteriene skal kunne lagre energi og distribuere til kundene når det er på det varmeste rundt nyttår.

Sjonglering

I vinter hadde Sør-Australia flere hetebølger og det var jevnlige strømbrudd. Kraftselskapene la skylden på tekniske problemer ved et gasskraftverk og for liten kapasitet ved vindmøllene. Politikerne har i mange år utsatt å gi nye konsesjoner.

I et intervju på australsk tv lovte fetteren til Tesla-grunnlegger Elon Musk, som er direktør i Tesla med ansvar for energiprodukter, å løse energiproblemene i løpet av 100 dager.

– Svaret på problemene Australia har er å lagre energi. Dette kan vi løse på 100 dager, sa London Rive.

Australske politikere mente at Rive og Tesla ikke var seriøse.

«Tesla vil installere systemet og få det i drift i løpet av 100 dager etter kontraktsinngåelse – hvis ikke er det gratis. Er det seriøst nok for deg?» spurte Musk.

Kontrakt ble inngått i sommer og Tesla har frist på seg til 1. desember med å ferdigstille batteriprosjektet. Prosjekter har investeringer på rundt 750 millioner kroner. Musk har lovet Teslas investorer om at selskaper ikke vil ta et mulig tap.

– Elon Musk driver sjonglering her – ingen tvil om det. Jeg føler meg trygg på at dette bli prosjektet folk vil se på når de vurderer batterilagring. Denne typen lagring kan raskt bli normen, sier forskningsansvarlig Geoff James ved Sustainable Futures at the University of Technology Sydney til Bloomberg.

Planlegger Mars-reise

Forhandlingene mellom Musk og australske politikere foregikk på Twitter i løpet av en helg. Statsminister Malcolm Turnbull, som har vært kritisk til at fornybar kan løse energiproblemene i Australia, snakket med Musk på telefonen.

Kontrakten på batterilagringsanlegget, som har en kapasitet på 100 MW/129 MWh, ble inngått i juli og er basert på litium-ion-batterier. To kullkraftverk i South Australia har stanset produksjonen de siste årene. Fornybar energi står for nesten 50 prosent av produksjonen i delstaten.

– Byggingen er godt underveis og batteriene vil sannsynligvis være operative den 1. desember, sa delstatens energiminister Tom Koutsantonis til reneweconomy.com.au på torsdag.

Musk vil holde en tale på en stor romfartskonferanse i Adelaide på fredag. Han skal gi en oppdatering på planene om å kolonisere Mars. Musk har kommet med flere hint på Instagram denne uken om at han vil diskutere hvordan raketter og romfartøy skal bygges og finansieres.(Vilkår)

Fikk kansellert flyet fem ganger
William Turner skulle fly til London for å se fotballkamp, men Ryanair kansellerte fem av hans flyavganger.
00:46
Publisert: