Det er gode dager for investor og oppfinner Elon Musk.
Aksjekursen til milliardærens elbilfirma Tesla Motors Inc. har økt med 40 prosent siden 1. desember, noe som gjør at aksjen nærmer seg sitt høyeste nivå på ett år.
Oppkjøpet av solenergiselskapet SolarCity er fullført, og Musks hurtigvoksende Gigafactory produserer nå battericeller. Samtidig har ren energi-evangelisten Musk fått en ny og overraskende venn i Washington: President Donald Trump.
Omfattende USA-produksjon
Lykken har snudd siden 2016, hvor det var stor skepsis knyttet til om Musk ville klare å sjonglere alle sine ambisiøse mål. Denne uken nådde aksjekursen 257 dollar, det høyeste siden april i fjor.
Én av årsakene til oppgangen – fremdriften mot å starte masseproduksjon av den elektriske bilen Model 3 innen utgangen av året – har også fremmet Musks rolle som en rådgiver for den nye presidenten, som har lovet å sette «America First».
– Tesla er et glansbilde på «Made in the USA», og det er et sentralt fokus for Trump å skape industriarbeidsplasser, sier Ben Kallo som er analytiker hos forvaltningsselskapet Robert W. Baird.
– Investorer ønsker aksjer før lanseringen av Model 3, sier han.
Ettersom Tesla holder til i Palo Alto i California, kan Trumps trusler om økt importskatt være en velsignelse for produsenten av elbiler og energilagringsenheter.
Besøkte Trump
Totalt har Tesla 25.000 arbeidere i USA, som produserer i California, Nevada og snart New York. Rakettene som Elon Musk skyter opp med sitt selskap Space Exploration Technologies Corps, er alle laget ved SpaceX' hovedkvarter i Hawthorne i California.
Musk var en av et dusin toppledere som møtte Donald Trump i Det hvite hus mandag for å snakke om industriproduksjon, skatter og handel. Han sitter også i presidentens rådgivningsgruppe som jevnlig møter Trump eller Trumps rådgivere.
– Elon Musk har en viktig direktelinje til Donald Trump, skrev Morgan Stanley-analytiker Adam Jones i en kommentar sist uke hvor han hevet kursmålet for Tesla-aksjen fra 242 til 305 dollar.
– Dette strategiske forholdet mellom Teslas ledelse og den nye administrasjonen er en viktig utvikling, skrev Jones.
Analytikere er imidlertid delt i synet. Denne uken hadde åtte analytikere kjøpsanbefaling, ti hadde «hold», mens seks anbefalte å selge aksjen nå.
Vil gi Tillerson en sjanse
45 år gamle Musk og 70 år gamle Trump kan fremstå som et merkelig par. Før valget, sa den sørafrikanskfødte gründeren til CNBC at Trump «ikke virker å ha karaktertrekkene som godt reflekterer USA». Musk oppfordret samtidig folk til å gjøre opprør og kjempe mot «propagandaen» fra olje- og gassnæringen.
Trump har som kjent valgt toppsjef Rex Tillerson i oljeselskapet ExxonMobil som sin neste utenriksminister og den olje- og gassvennlige Scott Pruitt til å lede miljødirektoratet.
Likevel er det helt klart rom for en felles plattform for Musk og Trump.
Musk sjokkerte noen av sine lojale kunder da han tirsdag erklærte på Twitter at Tillerson «har potensial til å bli en utmerket utenriksminister».
Da han ble bedt om å forklare, svarte Trump følgende:
– Rex er en usedvanlig dyktig leder, han forstår geopolitikk og vet hvordan han skal vinne med laget sitt. Hans lag er nå USA.
Både Musk og Tillerson har uttrykt støtte for en skatt på karbonutslipp.
Fikk Twitter-kjeft
Musks støtte til Tillerson førte til motild fra klimaforsker Michael Mann, som ble kjent for forskningsartikkelen som viste «hockeykøllegrafen» over temperaturutviklingen. Grafen underbygger at det har skjedd en radikal, global temperaturøkning siden midten av 1900-tallet.
– Du er en helt for så mange klimaaktivister, Elon. Vennligst ikke gi ditt godkjentstempel til en ExxonMobil-drevet utenrikspolitikk, skrev Mann på Twitter.
Uavhengig av de politiske forskjellene, viser den siste tids aksjekurshopp at investorene anser det som klokt for Musk å ha et sete ved bordet.
– Elon er pragmatisk, sier Joe Dennison ved Zevenbergen Capital Investment i Seattle.
– Administrasjonens fokus på innlandsproduksjon gir Tesla en fordel. Det er positivt at Elon og Tesla blir anerkjent for den rollen de spiller, sier Dennison.
Bloomberg / Dagens Næringsliv
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.