Det vakte stor oppsikt da den amerikanske børsmyndigheten og finanstilsynet SEC i september 2018 inngikk forlik med Tesla-sjef Elon Musk etter anklager om at han via en Twitter-melding skulle ha bidratt til å hausse Teslas aksjekurs.

Det var i begynnelsen av august i fjor at Musk i en melding varslet at han vurderte å ta Tesla av børs for 420 dollar per aksje og at han hadde finansiering.

Det viste seg ikke å stemme, og Musk gikk senere tilbake på uttalelsen.

Fikk munnkurv

Sjelden har SEC valgt å inngå et forlik mot en toppsjef de har tatt ut siktelse mot.

Musk, på sin side, måtte i forliket si fra seg styreleder-rollen i Tesla, åpne styret for flere eksterne og uavhengige medlemmer, mens Tesla og Musk ble ilagt 20 millioner dollar i bot hver. En regning Musk valgte å plukke opp for selskapet.

Forliket innebar også at Musks Twitter-meldinger for fremtiden måtte forhåndsgodkjennes av Teslas juridiske ansvarlige.

«Grovt brudd»

Nå mener SEC at dette ikke har skjedd og at Musk dermed har brutt betingelsene i forliket.

Bakteppet er en melding som Musk la ut på Twitter til sine 24 millioner følgere den 19. februar der han sa at elbilprodusenten ville produsere rundt 500.000 biler i 2019.

Overfor en amerikansk domstol i New York mandag søkte SEC en rettslig kjennelse på at Tesla-sjefens melding var et «grovt brudd» på avtalen og at Musk har utvist forakt for domstolen.

«Sjokkerende» vs. «ubetydelig»

SEC ba så sent som i februar Tesla om svar på hvorvidt Musks Twitter-meldinger ble forhåndsgodkjent av selskapet, ifølge CNBC.com, som viser til rettsdokumenter.

Etter over to uker, svarte Tesla: – Nei.

«Det er derfor sjokkerende å få vite, at på tidspunktet for innleveringen av begjæringen, har ikke Musk søkt forhåndsgodkjennelse for en eneste av sine utallige meldinger om Tesla som han la ut i månedene siden det rettslige påbudet om forhåndsgodkjenning trådte i kraft», skriver SEC i rettsdokumentene.

Musk mener han «ene, ubetydelige» Twitter-melding er i tråd med forliket og at SECs kamp for å få ham dømt for forakt for domstolen er i strid med ytringsfriheten, ifølge CNBC.

Like etter forliket omtalte Tesla-sjefen SEC som Shortsellers Enrichment Committee, ettersom kursstigningen meldingen hans forårsaket i august 2018 gjorde at investorer som hadde satset på at kursfall (shortselgere) hadde tapt penger.

Bøtene var også ment å kompensere disse.

Dagen etter at SEC i forrige måned gikk rettens vei for å holde Musk ansvarlig for forakt for domstolen, la Tesla-sjefen ut en melding på Twitter om at «noe er galt med SECs tilsyn».

Tesla innførte nye retningslinjer for kommunikasjon i desember i fjor, som del av forliket. I henhold til denne må alt ledende ansatte skriver om Tesla av «betydning» bli forhåndsgodkjent av selskapets juridisk ansvarlige. Det er også etablert en egen komité i styret som skal overse at retningslinjene overholdes.

Juridiske eksperter opplyser til CNBC at SEC har flere alternativer til å slå ned på Musks aktiviteter, herunder høyere bøter, innføring av ytterligere restriksjoner eller å fjerne ham fra selskapets styre eller ledelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert: