Fredag er det seks måneder siden Elon Musk bekreftet overfor Twitters aksjonærer, og det amerikanske kredtitilsynet (SEC), at han hadde til hensikt å kjøpe selskapet for 44 milliarder dollar. I juli kansellerte han oppkjøpet.

I forrige uke bekreftet at han er klar til å overta selskapet og ta det av børs. Det ble antatt at dette ville skje i løpet av noen dager. Siden har det vært stille. Musk har en uke på seg til å gjennomføre oppkjøpet. Hvis ikke blir det rettssak.

– En avsporing

Twitters advokater har bedt en domstol i Delaware om tilgang til korrespondanse mellom Elon Musk og føderale myndigheter i forbindelse med oppkjøpet. Henvendelsen ble sendt i forrige uke, men ble først gjort kjent torsdag ettermiddag i USA.

«Elon Musk er for tiden under etterforskning av føderale myndigheter for hans handlinger i forbindelse med oppkjøpet av Twitter. Via sine advokater har han foretatt betydelig korrespondanse med myndighetene. Twitter ønsker tilgang til disse dokumentene da har å gjøre med sentrale forhold rundt rettssaken», skriver advokatfirmaet Potter Anderson Corroon, ifølge Bloomberg.

SEC ønsker å vite hvorfor Musk ventet med å flagge at han hadde kjøpt ni prosent av Twitter-aksjene og at han uttalte at han planla å være en passiv investor i selskapet.

Musks advokat Alex Spiro sier at dette er en avsporing.

– Twitters egne ledere er under etterforskning. Dette gjøres av Twitter for å forsøke å finne ut hva de selv er under etterforskning for, sier Spiro til CNN.

– Spillet må ta slutt

Twitter saksøkte Musk i sommer etter at han trakk seg fra avtalen om å kjøpe selskapet. Musk mente at Twitter hadde holdt tilbake viktig informasjon før han kom med oppkjøpstilbudet og at mange av Twitter-kontorene var såkalte «boter», datastyre brukerkontoer.

«Spillet med å skjule ballen må ta slutt», skriver Twitters advokater til domstolen, ifølge Reuters.

Rettssaken var berammet til å starte førstkommende mandag, 17. oktober. For ti dager siden bekreftet Musk at han allikevel ville kjøpe Twitter. Aksjekursen steg med over 20 prosent – til 52 dollar.

Dommeren svarte med å sette rettssaken på pause inntil den 28. oktober for å la Musk gjennomføre oppkjøpet. Dette er to dager etter at Twitter etter planen skal legge frem kvartalsresultatet.

Kamptrøtte ansatte

Mange Twitter-ansatte er frustrerte og usikre på hva som vil skje med selskapet, og hvordan det vil bli hvis Musk overtar som eier.

Derfor møtes Musk og Twitter i retten
Elon Musk og Twitter skal møtes i retten i oktober. Bloombergs Kurt Wagner forklarer hva som har skjedd hittil i saken, og ser på ulike mulige utfall.
01:35
Publisert:

– Twitter-ansatte er kamptrøtte. Musks lunefulle og uforutsigbare utspill har påvirket hele Twitter-opplevelsen, sier Bruce Daisley, som har ledet Twitter i Europa, Afrika og Midtøsten til Financial Times.

Næringslivsavisen har snakket med nåværende og tidligere ansatte. Twitter har vokst raskt de siste ti årene – fra rundt 1000 ansatte i 2012 til over 7000. Ansatte er frustrerte med hvordan Twitter-ledelsen har håndtert hele oppkjøpssagaen. Ansatte har opprettet chattekanaler og støttegrupper hvor de diskuterer fremtidsplaner.

– De fleste vil sannsynligvis forlate selskapet – ikke bare på grunn av Musk, men også på grunn av den åpenbare mangelen på respekt for noen av oss, sier en mellomleder i selskapet til næringslivsavisen.

Selskapet har en helt annen forretningskultur enn Musk-selskapene Tesla og SpaceX, hvor det er vanlig å jobbe døgnet rundt for å innfri hårete mål satt av Musk, som er konsernsjef for begge disse selskapene.

Han har sagt han planlegger å hente inn en konsernsjef for Twitter, men at han personlig skal overse programvareutviklingen av Twitter.

«Svidd hår» og flammekaster

Musk har ikke kommentert Twitter-sagaen den siste uken. Han lanserte parfymen «Burnt Hair» (svidd hår) i helgen via tunnelselskapet Boring Company. Den har solgt 20.000 flasker på noen timer og har innbrakt over to millioner dollar i omsetning. Levering skjer først i 2023.

«Med et navn som mitt var det uunngåelig at jeg ikke havnet i parfymebransjen. Hvorfor kjempet jeg i det hele tatt så lenge», spør han i en Twitter-melding.

Bilprodusenten Tesla introduserte et eget tequila-merke i 2020. Da investorer forsøkte å «shorte» aksjen, sterke i troen om at kursen ville falle», lanserte Musk korte shorts.

Musk lanserte også flammekastere i 2018 via tunnelselskapet Boring Company.

«Ryktene om at jeg i all hemmelighet skaper zombieapokalypse for å skape etterspørsel etter flammekastere er falske», skrev Musk på Twitter.

Det ble produsert, og solgt, 20.000 flammekastere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.