Dermed er sagaen om Elon Musks oppkjøp av Twitter endelig kommet til en konklusjon. I hvert fall i denne omgang.
Rundt klokken 20.45 suspenderte New York-børsen all handel med Twitter-aksjen, og bare noen minutter senere kom bekreftelsen på at Musk kjøper selskapet.
En times tid senere sendte Musk ut en seiersmelding på Twitter:
Det ble først fart på salgsprosessen da Musk nylig offentliggjorde at han har sikret seg finansiering på over 400 milliarder kroner for å kjøpe mikrobloggtjenesten.
Da handelen med aksjen ble stanset på New York-børsen mandag kveld var kursen opp 5,5 prosent til 51,63 dollar per aksje. Musk betaler altså 54,20 dollar per aksje, i kontanter. Prisen er 38 prosent høyere enn sluttkursen 1. april, som var dagen før Musk kunngjorde kjøp av en stor andel av selskapet, og lanserte sin interesse for å kjøpe selskapet.
Da handelen igjen startet på børsen steg Twitter-aksjen til knapt 52 dollar, fortsatt betydelig under utkjøpsprisen på 54,20. Det kan være et tegn på at enkelte i markedet fortsatt ikke tror det blir noe av Musks oppkjøp.
Fra største eier til eneeier
Musk kjøpte seg tidligere i vår inn i Twitter, og ble største aksjonær med 9,2 prosent av aksjene i selskapet. Twitter forsøkte i utgangspunktet å få Musk inn i styret mot at han forpliktet seg til ikke å eie mer enn 15 prosent av aksjene. Dette gikk Musk først med på, men etter en rekke kritiske tweets snudde han tvert om.
Nå kjøper han altså hele selskapet, og tar det av børs.
Musk markedsfører seg selv som en kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten og motstander av den såkalte woke-bevegelsen. Sent mandag ettermiddag sendte han ut en Twitter-melding der han sier han håper hans verste kritikere blir på Twitter, fordi det er dette ytringsfriheten handler om.
«Ytringsfrihet er gruunnfjellet i et fungerende demokrati, og Twitter er den digitale torgplassen hvor saker som er viktige for menneskehetens fremtid vil bli debattert», sier Musk i pressemeldingen fra Twitter mandag kveld.
Musk sier her videre at han vil lansere nye funksjoner på Twitter samt øke sikkerheten og kaste ut bots og troll som forurenser ordskiftet, og forsikre seg om at en reell levende person står bak hver eneste konto.
Nå er det knyttet spenning til om Musk som ny eier vil oppheve Donald Trumps utestengelse og slippe ekspresidenten inn på Twitter igjen. Trump ble utestengt for livstid i kjølvannet av stormingen av Kongressen i slutten av januar i fjor.
Kritikerne er skeptiske til at verdens rikeste mann nødvendigvis er den riktige til å forvalte ytringsfriheten på en såpass viktig plattform som Twitter. Dette særlig sett i lys av Musks til tider aggressive og sjikanøse bruk av sin ytringsfrihet på Twitter. Senest nå i helgen kom for eksempel Musk helt ut av det blå med et nokså infantilt angrep mot Microsoft-gründer Bill Gates. Musk har også flere ganger havnet i trøbbel med det amerikanske Finanstilsynet for sin aktivitet på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.