Fredag formiddag ble det kjent at verdens rikeste mann, Elon Musk, vurderer å avslutte bredbånd-tilbudet til Ukraina. Årsaken skal være at det koster Tesla-sjefens private romselskap, SpaceX, 20 millioner dollar i måneden å opprettholde tilbudet.

Som en konsekvens av dette skal romselskapet ha bedt USAs forsvarsdepartement om å overta finansieringen av Ukrainske myndigheters bruk av satellittnettverket, ifølge CNN.

Fredag kveld bekrefter Pentagon dialogen, skriver Financial Times.
Pentagon er hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet.

– Jeg kan bekrefte at departementet har vært i kontakt med SpaceX angående Starlink, sa pentagons pressesjef Sabrina Singh, ifølge avisen.

– Vi jobber med våre partnere og allierte for å finne den beste løsningen.

Netteknologien har hittil vært svært viktig for kommunikasjonen til Ukrainas militære, og har gjort det vanskeligere for Russland å slå ut landets mobil- og internettdekning.

- Ikke bare SpaceX

Tidligere fredag bekreftet Elon Musk implisitt nyheten gjennom en twittermelding. I meldingen skrev han at det var «vanvittig vanskelig» for en satellitts «kommunikasjonskonstellasjon å unngå konkurs».

Hvor vidt Pentagon bidra med finansiell hjelp er foreløpig uklart. Pressesjefen uttalte at «det absolutt er andre satcom-funksjoner som finnes der ute».

– Det er ikke bare SpaceX, det er også andre enheter som vi absolutt kan samarbeide med for å tilby Ukraina det de trenger på slagmarken, sa Singh.

I en twittermelding skrev Musk at operasjonen har kostet SpaceX over 80 millioner dollar og vil overstige 100 millioner dollar ved årsskiftet. Etter dagens kurs tilsvarer dette over én milliard norske kroner.

Tvil om motivasjon

Tidligere denne uken ble det kjent gjennom medie- og kringkastingsselskapet Vice at Elon Musk skal ha snakket direkte med Russlands president Vladimir Putin, før han tvitret en fredsplan for krigen i Ukraina. Dette benektet Musk i en twittermelding samme dag.

I etterkant av nyheten her enkelte lurt på om Musk har endret syn på konflikten, og tolker twittermeldingen som en støtte til Russlands folkestemninger i de russiskokkuperte områdene.

I andre twittermeldinger har han påpekt at Russland har en befolkning som er tre ganger større enn Ukraina, og at en seier for Ukraina derfor vil være usannsynlig.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarte selv på meldingen gjennom en egen spørreundersøkelse:

Det fikk Musk til å svare at han fortsatt «støtter Ukraina, men er overbevist om at en massiv opptrapping av krigen vil forårsake stor skade for Ukraina og verden». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.