Det er nettstedet ProPublica som tirsdag har publisert en artikkel basert på et omfattende lekket datamateriale fra IRS, Internal Revenue Service.

Dokumentene skal vise at noen av USAs rikeste, blant dem Amazons Jeff Bezos og Teslas Elon Musk, i flere år har betalt lite – og noen ganger ingenting – i føderal inntektsskatt samtidig som deres formuer har eksplodert. Det gjelder også multimilliardærer som Michael Bloomberg, Carl Icahn og George Soros.

Berkshire Hathaways mangeårige styreleder Warren Buffett betalte bare 0,1 prosent av formuesøkningen fra 2014 til 2018 i føderal skatt, ifølge lekkede dokumenter fra det amerikanske skattevesenet, IRS.
Berkshire Hathaways mangeårige styreleder Warren Buffett betalte bare 0,1 prosent av formuesøkningen fra 2014 til 2018 i føderal skatt, ifølge lekkede dokumenter fra det amerikanske skattevesenet, IRS. (Foto: Nati Harnik/AP/NTB)

Lav lønn er nøkkelen

ProPublica har fått tak i skatteopplysninger om mange tusen styrtrike amerikanere og har sett på hva disse i perioden 2014 til 2018 betalte i skatt sammenlignet med hvor mye deres formue økte.

Warren Buffetts formue økte ifølge finanstidsskriftet Forbes med over 24 milliarder dollar i perioden, men han betalte bare 0,1 prosent av dette i føderal skatt. Formuen til Jeff Bezos økte med 99 milliarder dollar. Han betalte tilsvarende snaut en prosent av formuesøkningen i føderal skatt. Michal Bloomberg havnet på 1,3 prosent i skatt – og Elon Musk på drøye tre prosent, ifølge ProPublica.

Nøkkelen til lav skatt er lav lønn – mens verdiøkningen i andre formuesgoder som aksjer og opsjoner beskattes langt lavere i USA.

Men selv når man ser på hvor mye av inntekten de 25 rikeste amerikanerne betalte i skatt i den femårsperioden, er andelen lav: Av en justert brutto inntekt på 86 milliarder dollar, betalte de 13,6 milliarder til myndighetene i skatt – altså 15,8 prosent.

Ifølge ProPublica er dette mindre enn en alminnelig arbeider ville betalt av en lønn på 45.000 dollar, dersom man også inkluderer helseforsikring og trygdeavgifter. I USA er den satsen på den høyeste skatteklassen for inntekt 37 prosent, påpeker ProPublica.

«I sum knuser disse tallene hjørnesteinsmyten om at alle betaler sin rettmessige andel i skatt – og at de rikeste betaler mest», skriver ProPublica, som legger til at analysen som viser betalt skatt sammenlignet med formuesøkning for USAs rikeste aldri har vært laget før, og at en gjennomsnittlig amerikansk husholdning betaler over 14 prosent av inntekten i føderal skatt.

Teslas grunnlegger, Elon Musk, betalte drøyt tre prosent av formuesøkningen i skatt, ifølge ProPublica
Teslas grunnlegger, Elon Musk, betalte drøyt tre prosent av formuesøkningen i skatt, ifølge ProPublica (Foto: Pool/Getty Images)

Jakter lekkasjen

ProPublica har slitt med å få kommentarer til artikkelen fra USAs rikeste. Elon Musk har kun svart med et spørsmålstegn. Michael Bloomberg, forretningsmannen som stilte i demokratenes primærvalg før presidentvalget i fjor, er blant de ytterst få som via en representant har svart, og vedkommende skriver at Bloomberg betaler alle de skattene han skal.

Representanten legger til at «i USA skal ingen privatpersoner være redde for ulovlig offentliggjøring av deres skatteopplysninger. Vi har til hensikt å bruke alle lovlige midler til rådighet for å finne hvilken enkeltperson eller myndighetsenhet som har lekket disse og sikre at de holdes ansvarlige.»

En representant for styrtrike Michael Bloomberg (bildet) lover å gjøre alt som står i deres makt til å avsløre hvem som har letter skatteopplysningene til USAs rikeste.
En representant for styrtrike Michael Bloomberg (bildet) lover å gjøre alt som står i deres makt til å avsløre hvem som har letter skatteopplysningene til USAs rikeste. (Foto: David J. Phillip/AP/NTB)

ProPublica er en ideell nyhetsorganisasjon etablert i 2007 i New York. Redaksjonen driver med undersøkende journalistikk og var i 2010 den første onlineredaksjonen som vant en Pulitzerpris for enestående journalistikk. Siden har ProPublica vunnet ytterligere fire Pulitzer-priser.

2020 ga dem det største rikdomshoppet i historien
Til tross for alle verdens utfordringer i 2020: De 500 rikeste hadde det største formues-hoppet i historien til Bloombergs milliardærindeks. Jeff Bezos og Elon Musk er to gode eksempler.
01:14
Publisert:

Herbert og Marion Sandler, som regnes å tilhøre venstresiden i USA, etablerte ProPublica og har forpliktet seg til å støtte organisasjonen med ti millioner dollar per år. Redaksjonen ledes av Paul Stiger, tidligere sjefredaktør i The Wall Street Journal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.