På våren og forsommeren i 1997 begynte en svekkelse av valutaer i Sørøst-Asia, noe som ble starten på Asia-krisen. Krisen spredte seg til Malaysia, Indonesia og Sør-Korea og sendte sjokkbølger gjennom hele verdensøkonomien.

Fagøkonomer og investorer spør seg om noe tilsvarende er i ferd med å skje nå. I Argentina er renten satt opp til 40 prosent. I Tyrkia har sentralbanken satt inn ekstraordinære tiltak.

Styrker forsvaret

I Indonesia har valutaen svekket seg mot amerikanske dollar og har i løpet av mai ligget på 14.200 rupiah. Dette er nær et historisk svakt nivå. Onsdag avholdes et ekstraordinært møte i sentralbankstyret, og det kan komme en renteøkning – den andre på to uker.

Det neste ordinære sentralbankmøtet skulle avholdes i slutten av juni – etter den muslimske fastehøytiden ramadan er over.

– Vi er ikke inne i en krise. Dette gjøres for å styrke forsvaret. Vi svarer på dynamiske endringer i markedet og økonomien, sa økonomiminister Darmin Nasution på en pressekonferanse på mandag.

Sist Indonesia opplevde noe tilsvarende var i 2013, da den amerikanske sentralbanken begynte å forberede nedtrapping av støttekjøp av rentepapirer, såkalt «taper tantrum». Dette førte til kapitalflukt fra fremvoksende markeder og Indonesia satte opp renten flere ganger.

«Det er mulig at Indonesia må redusere underskuddet på driftsbalansen, og da kan det komme på bekostning av økonomisk vekst, slik det skjedde i 2013», skriver økonom Helmi Arman hos finansinstitusjonen Citi i en analyse.

Klassisk selvforsterkende krise

De sørøstasiatiske landene er bedre rustet nå til å stå mot en krise enn de var på 1990-tallet, da mange storselskaper hadde foretatt lån i utenlandske valuta uten at sentralbankene var klar over det.

«På samme måte som devalueringen av den thailandske bahten i 1997 utløste finanskrisen i Asia i 1998, er det ikke mulig at valutaproblemene i Argentina og Tyrkia vil en forløper til problemer i fremvoksende markeder senere i år», spør forsker Desmond Lachman ved tenketanken American Enterprise Institute.

Det er mange som tenker i samme baner, blant annet nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman.

«Det har i det minste blitt mulig å se for seg en klassisk selvforsterkende 1997–98 type krise: Valutamarkedet faller, noe som fører til at selskapsgjelden blåses opp, forårsaker stress i økonomien – og fører til fortsatt fall i valutaen», skriver Krugman på Twitter.

Selv fondsveteranen Mark Mobius, som ledet et av de første fondene som investerte i fremvoksende markeder, ser faresignaler.

– Det er en fare for spredning fra forverringen vi ser i Tyrkia, Argentina og Brasil, sier han til Bloomberg.(Vilkår)

Hverken spiser eller drikker før trening
Norseman-vinner Anne Nevin (45) fra Trondheim har trent opp kroppen til å forbrenne fett fremfor karbohydrater.
02:27
Publisert: